Pediatric Annals

CME QUIZ

Abstract

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive up to three credit hours in Category 1 for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and succesfully answering the questions in the quiz below. To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully. Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding.

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each question, choose the correa answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end of the quiz. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for $25 made payable to PEDIATRIC ANNALS CME CENTER. 1 1 7 Old Alumni Ctr, DCO 345.00, Columbia, MO 65212.

5. Your answers will be graded, and you will be advised that you have passed (or failed). An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review the parts of the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mall the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form so that credit can be awarded. (After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the journal.) Unanswered questions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to be awarded.

CME ACCREDITATION

The office of Continuing Education. School of Medicine, University of Missouri-Columbia is accredited by the Accreditation Council for Continuing Medical Education (ACCME) to provide CME programs for physicians. This activity is designated for up to 3 hours of credit for the Physician's Recognition Award.

CME Quiz

Poisoning

1. The dose of ipecac In a child 6 to 12 months Is:

A. 5 mL.

B. 1OmL

C. 15 mL

D. 2.5 mL

2. Contraindications to Induced emesis by Ipecac include which of the following:

A. Ingestion of corrosives.

B. Coma.

C. Absense of protective airway reflexes.

D. All of the above.

3. Indications for gastric lavage include all of the following except:

A. Obtundation.

B. Ingestion of a substance known to form concretions.

C. Caustic ingestions.

D. Tricyclic antidepressant ingestion.

4. Which of the following are absorbed by activated charcoal:

A. Lithium.

B. Hydrocarbons.

C. Strychnine.

D. Corrosives.

5. Information of help to the practitioner in determining which modality to use for gastrointestinal decontamination Includes:

A. Seriousness of the ingestion.

B. Time since ingestion.

C. Category of substance ingested.

D. All of the above.

6. All of the following are true except:

A. Pharmacokinetics are a mathematical model.

B. Pharmacokinetics are concerned with rate of drug absorption, distribution, metabolism, and excretion.

C. Pharmacokinetics describe drug action.

D. Pharmacokinetics are derived by studying the fate of drug doses in humans.

7. All of the following are true regarding toxicokinetics except:

A. The concept of toxicokinetics is necessary because drugs behave differently after the ingestion of large doses.

B. The concept of toxicokinetics is necessary because rates of absorption, distribution, metabolism, and excretion are shorter after the ingestion of larger doses.

C. The concept of toxicokinetics…

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive up to three credit hours in Category 1 for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and succesfully answering the questions in the quiz below. To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully. Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding.

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each question, choose the correa answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end of the quiz. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for $25 made payable to PEDIATRIC ANNALS CME CENTER. 1 1 7 Old Alumni Ctr, DCO 345.00, Columbia, MO 65212.

5. Your answers will be graded, and you will be advised that you have passed (or failed). An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review the parts of the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mall the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form so that credit can be awarded. (After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the journal.) Unanswered questions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to be awarded.

CME ACCREDITATION

The office of Continuing Education. School of Medicine, University of Missouri-Columbia is accredited by the Accreditation Council for Continuing Medical Education (ACCME) to provide CME programs for physicians. This activity is designated for up to 3 hours of credit for the Physician's Recognition Award.

CME Quiz

Poisoning

1. The dose of ipecac In a child 6 to 12 months Is:

A. 5 mL.

B. 1OmL

C. 15 mL

D. 2.5 mL

2. Contraindications to Induced emesis by Ipecac include which of the following:

A. Ingestion of corrosives.

B. Coma.

C. Absense of protective airway reflexes.

D. All of the above.

3. Indications for gastric lavage include all of the following except:

A. Obtundation.

B. Ingestion of a substance known to form concretions.

C. Caustic ingestions.

D. Tricyclic antidepressant ingestion.

4. Which of the following are absorbed by activated charcoal:

A. Lithium.

B. Hydrocarbons.

C. Strychnine.

D. Corrosives.

5. Information of help to the practitioner in determining which modality to use for gastrointestinal decontamination Includes:

A. Seriousness of the ingestion.

B. Time since ingestion.

C. Category of substance ingested.

D. All of the above.

6. All of the following are true except:

A. Pharmacokinetics are a mathematical model.

B. Pharmacokinetics are concerned with rate of drug absorption, distribution, metabolism, and excretion.

C. Pharmacokinetics describe drug action.

D. Pharmacokinetics are derived by studying the fate of drug doses in humans.

7. All of the following are true regarding toxicokinetics except:

A. The concept of toxicokinetics is necessary because drugs behave differently after the ingestion of large doses.

B. The concept of toxicokinetics is necessary because rates of absorption, distribution, metabolism, and excretion are shorter after the ingestion of larger doses.

C. The concept of toxicokinetics is necessary because rates of absorption, distribution, metabolism, and excretion are longer after the ingestion of large doses.

D. The precise toxicokinetic parameters for a given drug after overdoses are unknown.

8. All of the following are true for volume of distribution except:

A. A low value means that most of the drug is in the plasma.

B. A low value means that the drug has low lipid solubility.

C. A low value means that the drug is highly tissue bound.

D. A low value predicts potential efficacy of hemodialysis.

9. All of the following are true regarding the prolongation of clinical intoxication after very large Ingestions except:

A. It can be due to a disproportionate increase of the duration of drug absorption.

B. It can be due to a disproportionate increase of the duration of drug metabolism.

C. It can be due to a disproportionate increase of the duration of drug excretion.

D. It can be predicted by applying principles of toxicokinetics.

10. Which of the following are common Iron complexes:

A. Ferrous sulfate.

B. Ferrous gluconate.

C. Ferrous fumarate.

D. All of the above.

11. The direct corrosive effect of Iron on the gastrointestinal tract Is related to all of the following except:

A. The quantity of iron ingested.

B. Length of time the iron is in contact with the mucosa.

C. Previous ingestion of corrosive material.

D. Status of gastrointestinal lumen at the time of ingestion (full versus empty.)

12. Multisystem damage due to Iron overdose Is characterized by all of the following except:

A. Coagulaopathies.

B. Metabolic alkalosis.

C. Cardiovascular collapse.

D. Hepatotoxicity.

13. Which of the following Is a correct recommendation In the treatment of Iron Ingestion:

A. Deferoxamine is preferably given by the intravenous route in patients with significant symptoms.

B. Activated charcoal is given early to absorb dissolved iron.

C. Intragastric administration of phospate solution is effective in preventing gastrointestinal absorption of iron.

D. Deferoxamine administered intramuscularly is as effective as when administered intravenously.

14. The most common toxin In the category of cosmetics is:

A. Hydrocarbon.

B. Alcohol.

C. Cyanide.

D. Sodium hydroxide.

15. Which one of the following organs would most likely be affected from Ingestion of hydrocarbons:

A. Brain.

B. Liver.

C. Lung.

D. Kidney.

16. Which one of the following drugs is the most toxic If accidentally ingested by a child:

A. Cephalosporin antibiotic.

B. Decongestant nose drops.

C. Multiple vitamin.

D. Ibuprofen.

17. The most dangerous toxin from the cosmetic category Is cyanide converted from chemical acentonltrlls. This compound Is found In which product:

A. Hair relaxer solution.

B. Hair permanent wave solution.

C. Nail polish remover.

D. Sculptured nail remover.

18. The following reasons account for the popularity of Inhalants except:

A. Relatively inexpensive.

B. Fast onset of effect.

C. Long duration of effect.

D. Legal.

19. The following features all contribute to the profile of the typical Inhalant abuser except:

A. Tends to be low income.

B. Tends to use substance when alone.

C. Most "outgrow" this abuse phase.

D. Tend to have poor school performance.

20. "Sudden sniffing death" probably represents:

A. Respiratory arrest from asphyxia.

B. Cardiac arrhythmia.

C. Acute pulmonary edema.

D. Respiratory arrest from anesthetic effect of inhalant.

Answers to the October Quiz Neonatology I

1.C

2.B

3.B

4.D

5.C

6.D

7. C

8.B

9.C

10. C

11. D

12. C

13. D

14. D

15.0

16. C

17. A

18. D

19. B

20. D

10.3928/0090-4481-19960101-11

Sign up to receive

Journal E-contents