Pediatric Annals

CME QUIZ

Abstract

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category I for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the questions in the quiz below. To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully. Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding.

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each question, choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end of the quiz. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers thai will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for S 1 8 made out to PEDlATRIC ANNALS CME CENTER, 6900 Grove Road, Thorofare, NJ 08086.

5. Your answers will be graded, and you will be advised that you have passed (or failed). An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review the parts of the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mall the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form so that credit can be awarded. (After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the magazine.) Unanswered questions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to be awarded.

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization accredited for continuing medicai education, the Lenox Hill Hospital of New York designates this continuing medical education activity as meeting the criteria for three credit hours in Category 1 for Educational Materials for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association, provided it has been completed according to instructions.

CME Quiz

Asthma & Allergy

1. All of the following statements about asthma In childhood are true except:

A. Twice daily measurement of PEFR (peak expiratory flow rate) is currently the most reliable method to assess long-term severity of asthma.

B. Patients who have symptoms of asthma more days of the week than not should be on continuous drug prophylaxis.

C. More than two courses of prednisone per year can cause adrenal suppression.

D. Both morbidity and mortality of asthma have increased in recent years.

2. Cromolyn sodfum is generally successful In improving asthma symptoms and in reducing other concomitant therapeutic medications In approximately what percent of patients?

A. 25%.

B. 45%.

C. 65%.

D. 85%.

3. The use of theophylline:

A. Has less side effects than the use of cromolyn sodium.

B. Has no effect in inflammatory processes.

C. Has significant effect on reducing bronchial hyperreactivity.

D. Has no central nervous system side effects.

4. Young asthma patients not sal· isf actorily controlled by a f irsMlne therapeutic drug such as cromolyn sodium or theophylline should have Inhaled corticosteroidi started with use of an MDI (metered dose Inhaler) with a spacer device.

A. True.

B. False.

5. The preferred first-line therapeutic agent for drug prophylaxis In childhood asthma patients Is:

A. Theophylline.

B. Alternate day oral corticosteroids.

C. Inhaled corticosteroids.

D. Cromolyn sodium.

6. Asthma and allergies account for what percentage of all the…

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category I for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the questions in the quiz below. To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully. Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding.

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each question, choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end of the quiz. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers thai will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for S 1 8 made out to PEDlATRIC ANNALS CME CENTER, 6900 Grove Road, Thorofare, NJ 08086.

5. Your answers will be graded, and you will be advised that you have passed (or failed). An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review the parts of the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mall the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form so that credit can be awarded. (After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the magazine.) Unanswered questions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to be awarded.

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization accredited for continuing medicai education, the Lenox Hill Hospital of New York designates this continuing medical education activity as meeting the criteria for three credit hours in Category 1 for Educational Materials for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association, provided it has been completed according to instructions.

CME Quiz

Asthma & Allergy

1. All of the following statements about asthma In childhood are true except:

A. Twice daily measurement of PEFR (peak expiratory flow rate) is currently the most reliable method to assess long-term severity of asthma.

B. Patients who have symptoms of asthma more days of the week than not should be on continuous drug prophylaxis.

C. More than two courses of prednisone per year can cause adrenal suppression.

D. Both morbidity and mortality of asthma have increased in recent years.

2. Cromolyn sodfum is generally successful In improving asthma symptoms and in reducing other concomitant therapeutic medications In approximately what percent of patients?

A. 25%.

B. 45%.

C. 65%.

D. 85%.

3. The use of theophylline:

A. Has less side effects than the use of cromolyn sodium.

B. Has no effect in inflammatory processes.

C. Has significant effect on reducing bronchial hyperreactivity.

D. Has no central nervous system side effects.

4. Young asthma patients not sal· isf actorily controlled by a f irsMlne therapeutic drug such as cromolyn sodium or theophylline should have Inhaled corticosteroidi started with use of an MDI (metered dose Inhaler) with a spacer device.

A. True.

B. False.

5. The preferred first-line therapeutic agent for drug prophylaxis In childhood asthma patients Is:

A. Theophylline.

B. Alternate day oral corticosteroids.

C. Inhaled corticosteroids.

D. Cromolyn sodium.

6. Asthma and allergies account for what percentage of all the chronic conditions in childhood?

A. 50%.

B. 33%.

C. 20%.

D. 10%.

7. The cornerstone of childhood asthma therapy is currently:

A. Theophylline.

B. Inhaled corticosteroids.

C. Cromolyn sodium.

D. Inhaled beta2 adrenergic agents.

8. Annoying "allergy-based" manifestations in children Include all of the following except:

A. Sighing.

B. Clucking.

C. Sniffing.

D. Sneezing.

9. All of the following statements about exercise-Induced bronchospasm are true except:

A. Symptoms are more likely to follow running activities than swimming activities.

B. Symptoms increase in the presence of airborne allergies and high air pollution levels.

C. With pre-exercise prophylactic use of inhaled DeIa2 adrenergic agents and appropriate warm-up exercises, children can participate in most regular and vigorous activities.

D. It is desirable for asthmatic children to limit their physical education programs to corrective or modified exercises only.

10. Parental smoking Is a significant childhood risk factor for all of the following except;

A. Otitis media.

B. Streptococcal pharyngitis.

C. Upper respiratory tract infections.

D. Lower respiratory tract infections.

11. A physically addicted smoker is someone who smokes more than:

A. 5 cigarettes per day.

B. 10 cigarettes per day.

C. 20 cigarettes per day.

D. 30 cigarettes per day.

12. Smoking may be thought of as a "career" with stages In Initiation of habitual smoking as well as stages in cessation or quitting of smoking.

A. True.

B. False.

13. The most common routes of exposure for subsequent anaphylactlc reactions are:

A. Ingestion and inhalation.

B. Ingestion and injection.

C. Injection and skin contact.

D. Skin contact and inhalation.

14. Prick skin testing or in vitro tests for serum-specific IgE can identify allergically sensitive individuals with a high degree of accuracy.

A. True.

B. False.

1 5. All of the following are among foods most commonly causing anaphylaxis except:

A. Shellfish.

B. Poppy seeds.

C. Walnuts.

D. Citrus fruits.

16. The drug and Its derivatives responsible for more deaths due to anaphylaxis than any other single cause is:

A. Sulfonomides.

B. Tetracyclines.

C. Penicillin.

D. Digitalis.

17. Children and young adults are no more likely than older adults to outgrow their sensitivity to stinging Insects.

A. True.

B. False.

18. The Initial drug of choice to use in the management of acute anaphylaxls is:

A. Aminophylline IV.

B. Hydrocortisone IV.

C. Diphenhydramine IM or IV,

D, Epinephrine SQ.

19. The maximal Individual dose of Inhaled albuterol to use by nebulized solution for therapy in childhood asthma should be:

A. 3mg.

B. 5 mg.

C. 7 mg.

D. 9mg.

20. In short-burst steroid therapy for a 3- to 5-day treatment course, there Is no need to taper the dose at the conclusion of the course.

A. True.

B. False.

Answers to the June Quiz Child Neurology

1. D

2. C

3. B

4. C

5. A

6. C

7. D

8. A

9. C

10. B

11. D

12. B

13. A

14. D

15. C

16. A

17. B

18. C

19. B

20. D

10.3928/0090-4481-19920901-11

Sign up to receive

Journal E-contents