Pediatric Annals

CME QUIZ

Abstract

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category 1 for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the questions in the quiz below. To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully. Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding.

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each question, choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end of the quiz. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for $15 made out to PEDIATRIC ANNALS CME CENTER, 6900 Grove Road, Thorofare, NJ. 08086.

5. Your answers will be graded, and you will be advised that you have passed (or failed). An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review the parts of the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mall the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so that credit can be awarded. (After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the magazine.) Unanswered questions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to be awarded.

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization accredited for continuing medical education, the Lexon Hill Hospital of New York designates this continuing medical education activity as meeting the criteria for three credit hours in Category 1 for Educational Materials for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association, provided it has been completed according to instructions.

CME Quiz

Behavior Disorders in Childhood and Adolescence

1. All of the following are DSM-IIIR anxiety disorders except:

A. Overanxious disorder.

B. Anxiety neurosis.

C. Separation anxiety disorder.

D. Obsessive compulsive disorder.

2. Medication may prove useful in the await treatment of:

A. Overanxious disorder.

B. Simple phobia.

C. Avoidant disorder.

D. Obsessive compulsive disorder.

3. Which of the following statements is correct?

A. Barbiturates remain useful in the treatment of anxiety symptoms in youth.

B. Phenothiazines can be utilized in overanxious disorder.

C. Medication should be used cautiously and only short-term in acute anxiety situations.

D. Benzodiazepines have a role in all major anxiety disorders in adolescence.

4. The most promising treatment for anxiety disorders in young patients is:

A. Behavioral/cognitive therapy.

B. Group therapy.

C. Medication.

D. Family therapy.

5. Behavioral therapy for anxiety disorders in young patients has been:

A. Investigated only in infants.

B. Investigated in children with mild to moderate symptoms.

C. Investigated in children with serious anxiety symptoms.

D. None of the above.

6. Depression in children and adolescents is:

A. A controversial topic.

B. Clinically seen although no research has proven its existence.

C. Reported as occurring in 7% of pediatric inpatients.

D. Known to exist in adolescents but not younger children.

7. Treatment of depression should consist of:

A. Individual, group, and family therapy

B. Pharmacotherapy including TCA. MAOI. and lithium carbonate.

C. Involvement with the child's school for…

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category 1 for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the questions in the quiz below. To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully. Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding.

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each question, choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end of the quiz. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for $15 made out to PEDIATRIC ANNALS CME CENTER, 6900 Grove Road, Thorofare, NJ. 08086.

5. Your answers will be graded, and you will be advised that you have passed (or failed). An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review the parts of the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mall the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so that credit can be awarded. (After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the magazine.) Unanswered questions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to be awarded.

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization accredited for continuing medical education, the Lexon Hill Hospital of New York designates this continuing medical education activity as meeting the criteria for three credit hours in Category 1 for Educational Materials for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association, provided it has been completed according to instructions.

CME Quiz

Behavior Disorders in Childhood and Adolescence

1. All of the following are DSM-IIIR anxiety disorders except:

A. Overanxious disorder.

B. Anxiety neurosis.

C. Separation anxiety disorder.

D. Obsessive compulsive disorder.

2. Medication may prove useful in the await treatment of:

A. Overanxious disorder.

B. Simple phobia.

C. Avoidant disorder.

D. Obsessive compulsive disorder.

3. Which of the following statements is correct?

A. Barbiturates remain useful in the treatment of anxiety symptoms in youth.

B. Phenothiazines can be utilized in overanxious disorder.

C. Medication should be used cautiously and only short-term in acute anxiety situations.

D. Benzodiazepines have a role in all major anxiety disorders in adolescence.

4. The most promising treatment for anxiety disorders in young patients is:

A. Behavioral/cognitive therapy.

B. Group therapy.

C. Medication.

D. Family therapy.

5. Behavioral therapy for anxiety disorders in young patients has been:

A. Investigated only in infants.

B. Investigated in children with mild to moderate symptoms.

C. Investigated in children with serious anxiety symptoms.

D. None of the above.

6. Depression in children and adolescents is:

A. A controversial topic.

B. Clinically seen although no research has proven its existence.

C. Reported as occurring in 7% of pediatric inpatients.

D. Known to exist in adolescents but not younger children.

7. Treatment of depression should consist of:

A. Individual, group, and family therapy

B. Pharmacotherapy including TCA. MAOI. and lithium carbonate.

C. Involvement with the child's school for monitoring purposes.

D. All of the above.

8. Pediatricians treating depressed children should be aware of the importance of:

A. Proper diagnosis.

B. Ruling out relevant organic conditions that mimic depression.

C. Proper pretreatment baseline studies.

D. All of the above.

9. Which of the following statements is false? A diagnosis of major depressive disorder requires:

A. An organic factor to maintain the depression.

B. Recurrent thoughts of suicide.

C. Fatigue.

D. Insomnia or hypersomnia.

10. The average estimated length of an untreated major depressive disorder is:

A. Approximately one month.

B. Approximately eight months.

C. Approximately one year.

D. None of the above.

11. Aggressive behavior in children:

A. Is frequently associated with psychiatric disorders.

B. Is seldom seen in girls.

C. Is always of clinical concern.

D. Usually decreases with age.

12. The social learning theory of childhood aggressive behavior emphasizes:

A. The child's role.

B. Modeling and the limitation of observed behavior.

C. That aggression is the result of frustration.

D. That all childhood aggressive behaviors can be dealt with in the school.

13. Biological theories of aggression assert:

A. The expression of aggression involves more than one neurotransmitter.

B. All aggression in males can be attributed to elevated testosterone levels.

C. An EEG can disclose an abnormality in all children with aggressive behavior.

D. The primary neurotransmitter responsible for childhood aggressive behavior is serotonin.

14. Parental Intervention that would lead to a child's failure to substitute adaptive mature behaviors for primitive aggressive behavior includes:

A. Parental neglect in conditioning presocial skills.

B. Weak conditional punishment.

C. Positive reinforcement of aggressive behavior.

D. All of the above.

15. Medications in aggressive behavior in children:

A. Are most helpful when the aggression is pervasive.

B. Should always be tried.

C. Should never be tried.

D. Should not be used because mental health professionals are not trained to care for children.

16. Dr. Irwin's definition of risk taking behaviors include:

A. Sexual activity.

B. Substance use.

C. Recreational vehicle use.

D. All of the above.

17. Substance use in adolescents is characterized by which of the following:

A. It usually begins with alcohol or cigarettes.

B. Marijuana usually precedes other illicit drugs.

C. Cigarettes are often a more important "gateway drug" for adolescent females than males.

D. All of the above.

18. The most common form of suicide attempt among adolescents is:

A. Intentional poisoning.

B. Firearms.

C. Gas poisoning.

D. Hanging.

19. Sign of high risk for further suicidal behavior is:

A. The patient is male.

B. The patient declares that he or she still wants to die.

C. Attempts of suicide becoming more frequent.

D. All of the above.

20. If a patient attempts suicide:

A. Prolonged therapy is necessary.

B. Brief problem-oriented therapy is likely to be accepted by the family.

C. A member of the family should counsel the patient.

D. A close friend, not a family member, should counsel the patient.

ANSWERS TO THE NOVEMBER QUIZ

Supportive Care for the Child with Cancer

1. C

2. D

3. A

4. B

5. D

6. B

7. D

8. D

9. D

10. C

11. D

12. A

13. B

14. D

15. B

16. A

17. C

18. D

19. B

20. C

10.3928/0090-4481-19890201-11

Sign up to receive

Journal E-contents