Pediatric Annals

CME QUIZ

Abstract

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category 1 for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the questions in the qui/ below. To obtain credifs, to/low ihese instructions.

1. Read each of the articles carefully Do not neglect the tables and other illustrative materials, as ihey have been selected to enhance your knowledge arid understanding.

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each question, choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Format (he end of fhe quiz. Retain a copy of your answers so ihat they can be compared with the correct answers that will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for S15 made out to PEDIATRICAISJNALS CME CENTER. 6900 Grove Road. Thorofare, NJ.

5. Youranswerswillbegraded, andyou will be advised that you have passed [or failed). An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review the parts of the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mail the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so that credit can be awarded (After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the magazine.) Unanswered questions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to be awarded.

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization accredited for continuing medical education, the Ltxon Hill Hospital of New York designates !his continuing medical education activity as meeting the entena for three credit hours in Category I for Educational Materials for the Physician'5 Recognition Award of the American Medical Association, provided it hfis been completed according to instructions' CME Quiz

Continuing Problems and New Techniques in Neonatology

1. Pulmonary surfactant can be best described as:

A. Pure DPPC fdipalmitoyl phosphaiidylcholine).

B. Phosphatidylglycerol (PG).

C. A complex mixture of phospholipids and proteins.

D. A pure protein.

2. Which of the following methods of surfactant administration is not being used in current trials?

A. Pre-ventilatory instillation ("prophylactic").

B. Post-ventilatory instillation ("rescue ")

C. Aerosol.

D. Multiple post- venti latory doses.

3. Surfactant preparations in current use for clinical trials include;

A. Surfactants from lavage of bovine lungs.

B. Human surfactant from arnniotic fluid.

C. Synthetic surfactants.

D. All of the above.

4. Choose the statement that is FALSE. In 1988 there are four major categories of HFV (highfrequency ventilation). They Include:

A. High-frequency positive pressure ventilation (HFPPV).

B. High-frequency negative pressure ventilation (HFNPV).

C. High-frequency flow interruption (HFFI).

D. High- frequency oscillatory ventilation (HFOV).

5. In the treatment of life-threatening pulmonary air leaks;

A. Conventional mechanical ventilation is superior to HFV

B. Conventional mechanical ventilation is equal to HFV

C. Conventional mechanical ventilation is inferior to HFV

6. In uncomplicated human HMD (hyaline membrane disease):

A. There is evidence of a definite advantage in using HFV rather than conventional mechanical ventilation.

B. The evidence of an advantage in using HFV over conventional mechanical ventilation is controversial.

C. There is no evidence that using HFV rather than conventional mechanical ventilation is of advantage.

D. The incidence of intraventncular cerebral hemorrhage is not increased in infants receiving…

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category 1 for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the questions in the qui/ below. To obtain credifs, to/low ihese instructions.

1. Read each of the articles carefully Do not neglect the tables and other illustrative materials, as ihey have been selected to enhance your knowledge arid understanding.

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each question, choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Format (he end of fhe quiz. Retain a copy of your answers so ihat they can be compared with the correct answers that will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for S15 made out to PEDIATRICAISJNALS CME CENTER. 6900 Grove Road. Thorofare, NJ.

5. Youranswerswillbegraded, andyou will be advised that you have passed [or failed). An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review the parts of the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mail the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so that credit can be awarded (After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the magazine.) Unanswered questions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to be awarded.

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization accredited for continuing medical education, the Ltxon Hill Hospital of New York designates !his continuing medical education activity as meeting the entena for three credit hours in Category I for Educational Materials for the Physician'5 Recognition Award of the American Medical Association, provided it hfis been completed according to instructions' CME Quiz

Continuing Problems and New Techniques in Neonatology

1. Pulmonary surfactant can be best described as:

A. Pure DPPC fdipalmitoyl phosphaiidylcholine).

B. Phosphatidylglycerol (PG).

C. A complex mixture of phospholipids and proteins.

D. A pure protein.

2. Which of the following methods of surfactant administration is not being used in current trials?

A. Pre-ventilatory instillation ("prophylactic").

B. Post-ventilatory instillation ("rescue ")

C. Aerosol.

D. Multiple post- venti latory doses.

3. Surfactant preparations in current use for clinical trials include;

A. Surfactants from lavage of bovine lungs.

B. Human surfactant from arnniotic fluid.

C. Synthetic surfactants.

D. All of the above.

4. Choose the statement that is FALSE. In 1988 there are four major categories of HFV (highfrequency ventilation). They Include:

A. High-frequency positive pressure ventilation (HFPPV).

B. High-frequency negative pressure ventilation (HFNPV).

C. High-frequency flow interruption (HFFI).

D. High- frequency oscillatory ventilation (HFOV).

5. In the treatment of life-threatening pulmonary air leaks;

A. Conventional mechanical ventilation is superior to HFV

B. Conventional mechanical ventilation is equal to HFV

C. Conventional mechanical ventilation is inferior to HFV

6. In uncomplicated human HMD (hyaline membrane disease):

A. There is evidence of a definite advantage in using HFV rather than conventional mechanical ventilation.

B. The evidence of an advantage in using HFV over conventional mechanical ventilation is controversial.

C. There is no evidence that using HFV rather than conventional mechanical ventilation is of advantage.

D. The incidence of intraventncular cerebral hemorrhage is not increased in infants receiving HFOV

7. Persistent pulmonary hypertension (PPH) is characterized by:

A. Hypoxemia.

B. Elevated pulmonary artery pressures.

C. Right to left shunting through persistent fetal channels.

D. All of the above.

8. A major complication currently attributing to HFV is:

A. Intraventricular cerebral hemorrhage.

B. Pulmonary hemorrhage.

C. Renal hemorrhage.

D. None of the above.

9. Important pre-ECMO screening tests include:

A. Cranial ultrasound to look for focal areas of bleeding.

B. Coagulation profile to look for a bleeding disorder.

C. Cardiac ultrasound to look for structural heart disease.

D. All of the above.

10. Persistent pulmonary hypertension of the newborn (PPHN) consists of:

A. Post-nasal reversible pulmonary hypertension.

B. A right to left shunt through the foramen ovale and/or PDA.

C. Absence of structural heart disease.

D. All of the above.

11. Ofsease(s) that can potential Iy be treated with ECMO:

A. Meconium aspiration syndrome.

B. Sepsis.

C. Severe hyaline membrane disease.

D. All of the above.

12. The most common cause of death In the ECMO patient is:

A. Heart failure.

B. Respiratory failure.

C. Intracranial hemorrhage.

D. All of the above.

13. Initial management of an Infant with HIE (hypoxic-ischemic encephalopathyj includes all of the following except:

A. Fluid restriction.

B. Glucose infusion.

C. Prophylactic phenobarbital therapy

D. Assessment of ventilation.

14. Treatmentofacutebrafninjury in hypoxic-ischemic encephalopathy does not include:

A. Steroid therapy

B. Fluid restriction.

C. Diuretic therapy

D. Anticonvulsant therapy

15. Which are factors in ROP (retinopathy of prematurity!?

A. Oxygen.

B. Immaturity

C. Light exposure.

D. All of rhe above.

16. What percentage of current cases of ROP is in the 1000 gram premature infant?

A. <90%.

B. 50% to 89%.

C. 25% to 49%.

D. 10% to 24%.

17. ROP can essentially be prevented by:

A. Limiting oxygen exposure.

B. Maintaining stable blood pressure C. Carrying the baby to term gestation.

D. Limiting light exposure.

18. After discharge to home premature infants may need supplemental intake of the following nutrients:

A. Vitamin D, calcium.

B. Vitamin D. calcium, iron.

C. Vitamin D, calcium, iron, vitamin E.

D. Vitamin D, calcium, iron, vitamin E, vitamin K.

19. Immunization against childhood diseases in low birth weight infants should proceed:

A. At half the close as for normal birth weight infants and at the usual age corrected for prematurity

B. At half the dose as for normal birth weight infants and at the same chronological age, not corrected for prematurity.

C. At full dose as for normal birth weight infants and at the usual age corrected for prematurity.

D. At full dose as for normal birth weight infants and at the same chronologic age, not corrected for prematurity

20. The cause of morbidity affecting the largest proportion of infants after discharge from neonatal care is:

A. Chronic lung disease.

B. Hydrocephalus.

C. Developmental dysfunction.

D. Chronic malnutrition.

ANSWERS TO THE MAY QUIZ AIDS in Children in 1988

1. 8

2. B

3. D

4. B

5. B

6. A

7. C

8. B

9. D

10. A

11. C

12. D

13. C

14. D

15. B

16. C

17. B

18. C

19. B

20. C

10.3928/0090-4481-19880801-13

Sign up to receive

Journal E-contents