Pediatric Annals

CME QUIZ

Abstract

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category I for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the questions in the quiz below To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each question, choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end of the quiz Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address arid your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for S 1 5 made out to PEDIATRIC ANNALS CME CENTEf?. 6900 Grove Road, Thorofare. NJ. 08086

5. Your answers will be graded, and you will be advised that you have passed (or failed]. An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review the parts of the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mall the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so chat credit can be awarded (After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the magazine.) Unanswered questions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to be awarded.

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization accredited for continuing medical education, the Lexon Hill Hospital of Mew York designates this continuing medical education activity as meeting the criteria for three credit hours in Categoiy 1 tor Educational Materials for the Physicians Recognition Award of the American Medical Association, provided it has been completed according to instructions

CME QUIZ

Learning Disabilities: The Pediatrician's note

1. Children at high risk for later academic learning deficits present with these types of speech and language disorders:

A. Problems in comprehending spoken language.

B. Problems of oral language production.

C. Articulation disorders that reflect motor planning problems.

D. All of the above are correct.

2. Among linguistic attainments Indicative of language competence, ft has been emphasized that:

A. One should increase vocabulary and concepts.

B. Increasing ability to relate spoken information to one's own past experience has been overemphasized.

C. There should be growing ability to analyze words, phrases, and sentences.

D. There should be improved sociol linguistic awareness.

Which of the above statements Is false?

3. Changes In school curriculum as they relate to language Include the following:

A. The preschool curriculum focuses on language development.

B. The development of basic academic skills for reading in the early grades.

C. The teaching of basic skills during the middle years (grades 3-4).

D. The introduction of foreign languages in junior high and high school.

Which of the above statements Is false?

4. If an exchange of Information between Individuals Is to occur, ft requires:

A. Being able to exchange information.

B. Being able to assume another person's perspective.

C. The effective use of nonverbal information.

D. All of the above statements are correct.

5. By late childhood and early adolescence, the communicatively competent Individual should have…

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category I for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the questions in the quiz below To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each question, choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end of the quiz Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address arid your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for S 1 5 made out to PEDIATRIC ANNALS CME CENTEf?. 6900 Grove Road, Thorofare. NJ. 08086

5. Your answers will be graded, and you will be advised that you have passed (or failed]. An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review the parts of the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mall the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so chat credit can be awarded (After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the magazine.) Unanswered questions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to be awarded.

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization accredited for continuing medical education, the Lexon Hill Hospital of Mew York designates this continuing medical education activity as meeting the criteria for three credit hours in Categoiy 1 tor Educational Materials for the Physicians Recognition Award of the American Medical Association, provided it has been completed according to instructions

CME QUIZ

Learning Disabilities: The Pediatrician's note

1. Children at high risk for later academic learning deficits present with these types of speech and language disorders:

A. Problems in comprehending spoken language.

B. Problems of oral language production.

C. Articulation disorders that reflect motor planning problems.

D. All of the above are correct.

2. Among linguistic attainments Indicative of language competence, ft has been emphasized that:

A. One should increase vocabulary and concepts.

B. Increasing ability to relate spoken information to one's own past experience has been overemphasized.

C. There should be growing ability to analyze words, phrases, and sentences.

D. There should be improved sociol linguistic awareness.

Which of the above statements Is false?

3. Changes In school curriculum as they relate to language Include the following:

A. The preschool curriculum focuses on language development.

B. The development of basic academic skills for reading in the early grades.

C. The teaching of basic skills during the middle years (grades 3-4).

D. The introduction of foreign languages in junior high and high school.

Which of the above statements Is false?

4. If an exchange of Information between Individuals Is to occur, ft requires:

A. Being able to exchange information.

B. Being able to assume another person's perspective.

C. The effective use of nonverbal information.

D. All of the above statements are correct.

5. By late childhood and early adolescence, the communicatively competent Individual should have developed effective communication repertoires.

A. The individual should be able to respond to information that relates to persons not immediately visible.

B. The individual should be able to adapt written messages to the needs of the communication partner.

C. The individual should be able to express positive but not negative feelings to others.

D. The individual should be able to take the role of another person effectively.

Which of the above statements Is false?

6. There are many reasons for a verbal performance discrepancy on the Wechsler Intelligence lest. These Include:

A. Sensory disturbances.

B. Motor handicaps.

C. Skin color differences.

D. Cultural differences.

Which of the above statements Is false?

7. Parents of children with nonverbal disorders often realized that something was wrong by:

A. Six to eight months of age.

B. Two years of age.

C. Three years of age.

D. Five years of age.

8. The children with language disorders:

A. Understand what they see.

B. Cannot retrieve words to convey what they know

C. Cannot organize words to convey what they know

D. All of the above statements are correct,

9. The social Interaction of children with language disorders:

A. Is not affected.

B. Is always affected.

C. Becomes increasingly tenuous.

D. Is not affected by facial recognition difficulties.

10. When children with learning disabilities reach adulthood:

A. Women often have difficulties in general home management.

B. Many have difficulty in prioritizing daily activities at work.

C. Many feel that further counseling would be of no help.

D. Learning disabilities of childhood often affect their adult lives.

Which of the above statements Is false?

11. Learning disabled children;

A. Rarely have mathematical disabilities.

B. Have mathematics disabilities as commonly as reading-related disorders.

C. May have learning disabilities as part of a constellation of difficulties.

Which of the above statements Is false?

12. Varieties of arithmetic disturbances Include:

A. Primary acalculia.

B. Motor aphasie acalculia.

C. Frontal lobe acalculia,

D. All of the above.

13. When both math and other learning disorders are Involved, results from the Perinatal Collaborative Project:

A. Caution us not to fix on neurological status as necessarily the primary etiological factor.

B. Caution us not to fix on medical status as necessarily the primary etiologrca) factor.

C. Caution us not to fix on surgical status as necessarily the primary etiological factor.

D. Caution us not to fix on psychological status as necessarily the primary etiologrcal factor.

14. Most math learning disabilities go undfagnosed until:

A. Nursery school,

B. Kindergarten.

C. The end of the primary grades.

D. High school.

15. Principles In developing remedial plans for students with math learning disabilities:

A. Clarify underlying concepts.

B. Ensure reliable application of sequential steps.

C. Teach the effective use of aids.

D. Use all of the above.

16. Children with attention deficits manifest dysfunctions of control systems which Include:

A. Those that regulate learning.

B. Those that regulate adaptation.

C. Both A and B are r/ue.

D. Both A and B are false

17. Children with attention deficits:

A. Exhibit difficulties with selfmonitoring.

B. Experience mental fatigue.

C. Have attention deficits all of the time.

D. Have a tendency to recall mainly trivia.

Which of the above statements Is false?

18. Attentional difficulties:

A. Have not been related to other medical conditions.

B. Frequently are associated with other information processing weaknesses.

C. Usually occur in isolation.

D. Very rarefy can aggravate pre-existing attentional problems.

19. Children with attention deficits should have a thorough evaluation of:

A. Visual processing.

B. Language.

C. Fine and gross motor functions.

D. All of the above.

20. In the treatment of attention deficits:

A. Stimulant therapy has been found to be useless.

B. Attainable short-term goals must be set.

C. Changes in the school program are often required.

D. Either optimism or pessimism should be advocated.

Which of the above statements Is false?

ANSWERS TO THE NOVEMBER QUIZ

Adolescence II - Psychosocial Aspects

1. A

2. B

3. E

4. A

5. B

6. B

7. D

8. A

9. B

10. A

11. C

12. B

13. C

14. D

15. C

16. A

17. A

18. B

19. D

20. B

10.3928/0090-4481-19870201-10

Sign up to receive

Journal E-contents