Pediatric Annals

CME QUIZ

Abstract

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category. I for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the questions in the quiz below To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each off the articles carefully Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding.

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each question, choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end of the quiz. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for SI 5 made out to PEDIATRIC ANNALS CME CENTER. 6900 Grove Road, Thorofare, NJ, 08086.

5. Your answers will be graded, and you will be advised that you have passed (or failed). An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review the parts of the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mail the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so that credit can be awarded. (After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the magazine.) Unanswered questions wilt be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to be awarded.

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization accredited for continuing medical education, the Lexon Hi(I Hospital of New York designates this continuing medical education activity as meeting the criteria for three credit hours in Category I for Educational Materials for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association, provided it has been completed according to instructions

CME QUIZ

Pediatric Rheumatology

1. Except aspirin, the only NSAID approved by the FDA for use in children is:

A. Naproxen.

B. Tolmetin sodium.

C. Indomethacin.

D. Ibuprofen.

2. The most common adverse effect of NSAIDs is:

A. Leukopenia.

B. Proteinuria.

C. Abdominal pain.

D. Diarrhea.

E. Anemia.

3. The aspirin dosage which provides effective control of fever. Joint swelling, pain, limitation of motion, myalgia, and morning stiffness in 40%-50% of children and teenagers is:

A. 100 mg/kg/day in divided doses.

B. 80 mg/kg/day in a single dose.

C. 110 mg/kg/day in divided doses.

D. 80 mg/kg/day in divided doses.

E. None of the above.

4. A reasonable duration of a therapeutic trial with NSAIDs Is:

A. 2 weeks.

B. A few days.

C. 1 year.

D. At least 4-8 weeks.

E. None of the above.

5. Endemic foci of Lyme disease have been Identified in all the following states except:

A. Connecticut.

B. Wisconsin.

C. Maine.

D. New Jersey.

6. The 'triad of neurologic Lyme disease" Is:

A. Meningitis, cranial neuritis, and radiculoneuritis.

B. Encephalitis, mononeuritis multiplex, and seizures.

C. Encephalitis, cranial nerve palsy, and chorea.

D. Meningitis, pseudotumor cerebri, and radiculoneuritis.

7. All of the following awe true of Lyme arthritis except:

A. Approximately 50% of patients develop arthritis.

B. Synovial fluid analysis usually reveals acute inflammation with a polymorphonuclear predominance.

C. Arthritis is frequently symmetrical, lasts for weeks to months, and is virtually…

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category. I for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the questions in the quiz below To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each off the articles carefully Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding.

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each question, choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end of the quiz. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for SI 5 made out to PEDIATRIC ANNALS CME CENTER. 6900 Grove Road, Thorofare, NJ, 08086.

5. Your answers will be graded, and you will be advised that you have passed (or failed). An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review the parts of the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mail the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so that credit can be awarded. (After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the magazine.) Unanswered questions wilt be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to be awarded.

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization accredited for continuing medical education, the Lexon Hi(I Hospital of New York designates this continuing medical education activity as meeting the criteria for three credit hours in Category I for Educational Materials for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association, provided it has been completed according to instructions

CME QUIZ

Pediatric Rheumatology

1. Except aspirin, the only NSAID approved by the FDA for use in children is:

A. Naproxen.

B. Tolmetin sodium.

C. Indomethacin.

D. Ibuprofen.

2. The most common adverse effect of NSAIDs is:

A. Leukopenia.

B. Proteinuria.

C. Abdominal pain.

D. Diarrhea.

E. Anemia.

3. The aspirin dosage which provides effective control of fever. Joint swelling, pain, limitation of motion, myalgia, and morning stiffness in 40%-50% of children and teenagers is:

A. 100 mg/kg/day in divided doses.

B. 80 mg/kg/day in a single dose.

C. 110 mg/kg/day in divided doses.

D. 80 mg/kg/day in divided doses.

E. None of the above.

4. A reasonable duration of a therapeutic trial with NSAIDs Is:

A. 2 weeks.

B. A few days.

C. 1 year.

D. At least 4-8 weeks.

E. None of the above.

5. Endemic foci of Lyme disease have been Identified in all the following states except:

A. Connecticut.

B. Wisconsin.

C. Maine.

D. New Jersey.

6. The 'triad of neurologic Lyme disease" Is:

A. Meningitis, cranial neuritis, and radiculoneuritis.

B. Encephalitis, mononeuritis multiplex, and seizures.

C. Encephalitis, cranial nerve palsy, and chorea.

D. Meningitis, pseudotumor cerebri, and radiculoneuritis.

7. All of the following awe true of Lyme arthritis except:

A. Approximately 50% of patients develop arthritis.

B. Synovial fluid analysis usually reveals acute inflammation with a polymorphonuclear predominance.

C. Arthritis is frequently symmetrical, lasts for weeks to months, and is virtually indistinguishable from polyarticular juvenile rheumatoid arthritis.

D. Antibiotic therapy can be effective in established Lyme arthritis.

8. Recommended treatment of Lyme disease Includes all of the following except:

A. High-dose intravenous penicillin G for meningitis.

B. Oral phenoxymethyl penicillin for children <8 years of age with erythema chronicum migrans.

C. Tetracycline for adults with facial nerve palsy as the sole manifestation of disease.

D. High-dose intravenous methylprednisolone for flares of arthritis.

9. Clinical features of the neonatal lupus syndrome Include all of the following except:

A. A lupus-like syndrome.

B. Arthritis.

C. Photosensitivity among infants.

D. Thrombocytopenia.

10. Which of the following statements is true regarding the rash of neonatal lupus?

A. The rash generally causes scarring.

B. It occurs most frequently in infants age 6-12 months.

C. Infants may display photosensitivity

D. The trunk is the most common site of presentation.

11. Autoantibodies associated with neonatal lupus syndrome include:

A. Ro (SSA) antibody

B. Native DNA antibody

C. Sm antibody

D. Jol antibody.

12. Mothers of neonatal lupus Infants demonstrate all of the following except:

A. An increased risk of developing a connective tissue disease.

B. They may be ANA negative.

C. Share with their infants an increased risk of complete heart block.

D. May deliver an infant with lupus dermatitis and a subsequent infant with complete heart block.

13. SLE most commonly affects the following group of patients:

A. Children below the age of 5 years.

B. Adolescent boys.

C. Adolescent girls.

D. Children below the age of 14.

14. The criteria required for the diagnosis of SLE in children:

A. Have not been established.

B. Include rash and arthritis.

C. Include Raynaud's phenomenon.

D. None of the above.

15. Which of the following is true about children with SLE?

A. Positive ANA is seen in more than 90% of the cases.

B. Positive ANA is seen in 50% of the cases.

C. Antibody to double-stranded DNA is rarefy encountered.

D. Total hemolytic complement levels are usually normal.

16. Steroids should be used for the following manifestations:

A. Arthritis.

B. Rash.

C. Nephritis.

D. All of the above.

17. A definite diagnosis of Kawasaki disease requires the presence of:

A. Fever and rash.

B. Red eyes and lips.

C. Lymphadenopathy and red palms/ soles or swelling of the dorsum of the hands and feet.

D. All of the above.

18. Treatment of the acute phase of the Illness Is:

A. To control fever.

B. To prevent coronary aneurysms from developing.

C. To prevent thrombosis in coronary arteries.

D. All of the above.

19. The incidence of coronary artery aneurysms:

A. Depends on the frequency of observations with 2D echocardiagrams.

B. varies in different outbreaks.

C. Is much less than the frequency of coronary artery dilation.

D. All of the above.

20. Residual heart disease occurs in what percentage of children with KD?

A. 5%-12%.

B. 15%-20%.

C. 25%-30%.

D. 2%-4%.

ANSWERS TO THE MAY QUIZ

Advances in Pediatric Imaging

1. B

2. D

3. A

4. D

5. D

6. C

7. A

8. A

9. D

10. B

11. C

12. C

13. D

14. A

15. B

16. C

17. B

18. B

19. C

20. D

10.3928/0090-4481-19860901-12

Sign up to receive

Journal E-contents