Pediatric Annals

CME QUIZ

Abstract

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category 1 for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association byreading the material in this issue and successfully answering the questions in the quiz below To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully. Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding.

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each question, choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end of the qui/. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to you later

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for S 1 5 made out to PEDIATRIC ANNALS CME CENTER, 6900 Grove Road. Thorofare, NJ. 08086

5. Your answers will be graded, and you will be advised that you have passed (or fa\led\ An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review the parts of the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mail the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so that credit can be awarded (After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the magazine ) Unanswered questions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained m order for credits to be awarded

CERTIFYING INSTITUTION

As an organisation accredited for continuing medicai education, the Lexon Hill Hospital of New York designates this continuing medical education activity as meeting the criteria tor three credit hours in Category 1 for Educational Materials for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association, provided it has been completed according to instructions

CME QUIZ

Cerebral Palsy

1. Cerebral palsy is a "central" disorder of the brain Involving the pyramidal or extrapyramidal systems. Which off the following is not typical off this condition?

A. Increased deep tendon reflexes.

B. Contractures of joints.

C. Decreased muscle tone.

D. Delays in language.

2. A major risk factor off cerebral palsy is:

A. Multiple births.

B. Cerebral hemorrhage.

C. Low birthweight.

D. All of the above.

3. In low birthweight infants one usually finds:

A. The ataxic syndrome.

B. The spastic syndrome.

C. The dyskinetic syndrome.

D. All of the above.

4. Hyperbilirubinemia is an important metabolic cause off cerebral palsy:

A. It isjust as frequent as asphyxia in causing cerebral palsy

B. After asphyxia it is the most important metabolic cause of cerebral palsy

C. Phototherapy has not caused a decline of this condition.

D. To prevent hyperbilirubinemia exchange transfusions are frequently performed today.

5. Cerebral palsy can occur in infants with:

A. Congenital infection.

B. Iodine deficiency

C. Postnatal lead infection.

D. All of the above.

6. The Moro reflex is:

A. The best known primitive reflex.

B. Manifested by upper extremity extension at first.

C. Can be elicited by a loud noise.

D. All of the above.

7. Stepping (walking) reflex:

A. Does not occur in infants.

B. Occurs until 2 months of age.

C. Is normal until 6 months of age.

D. Attempts to enhance the stepping…

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category 1 for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association byreading the material in this issue and successfully answering the questions in the quiz below To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully. Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding.

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each question, choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end of the qui/. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to you later

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for S 1 5 made out to PEDIATRIC ANNALS CME CENTER, 6900 Grove Road. Thorofare, NJ. 08086

5. Your answers will be graded, and you will be advised that you have passed (or fa\led\ An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review the parts of the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mail the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so that credit can be awarded (After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the magazine ) Unanswered questions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained m order for credits to be awarded

CERTIFYING INSTITUTION

As an organisation accredited for continuing medicai education, the Lexon Hill Hospital of New York designates this continuing medical education activity as meeting the criteria tor three credit hours in Category 1 for Educational Materials for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association, provided it has been completed according to instructions

CME QUIZ

Cerebral Palsy

1. Cerebral palsy is a "central" disorder of the brain Involving the pyramidal or extrapyramidal systems. Which off the following is not typical off this condition?

A. Increased deep tendon reflexes.

B. Contractures of joints.

C. Decreased muscle tone.

D. Delays in language.

2. A major risk factor off cerebral palsy is:

A. Multiple births.

B. Cerebral hemorrhage.

C. Low birthweight.

D. All of the above.

3. In low birthweight infants one usually finds:

A. The ataxic syndrome.

B. The spastic syndrome.

C. The dyskinetic syndrome.

D. All of the above.

4. Hyperbilirubinemia is an important metabolic cause off cerebral palsy:

A. It isjust as frequent as asphyxia in causing cerebral palsy

B. After asphyxia it is the most important metabolic cause of cerebral palsy

C. Phototherapy has not caused a decline of this condition.

D. To prevent hyperbilirubinemia exchange transfusions are frequently performed today.

5. Cerebral palsy can occur in infants with:

A. Congenital infection.

B. Iodine deficiency

C. Postnatal lead infection.

D. All of the above.

6. The Moro reflex is:

A. The best known primitive reflex.

B. Manifested by upper extremity extension at first.

C. Can be elicited by a loud noise.

D. All of the above.

7. Stepping (walking) reflex:

A. Does not occur in infants.

B. Occurs until 2 months of age.

C. Is normal until 6 months of age.

D. Attempts to enhance the stepping reaction which will have a great effect upon later walking.

8. Delay or deviancy off motor milestones:

A. Are preceded by an exaggeration of primitive reflexes.

B. Are preceded by a delayed suppression of primitive reflexes.

C. Both A and B are correct.

9. Neurodevelopmental therapy:

A. Inhibits abnormal primitive reflexes.

B. Emphasizes isolated extremity and trunk movement rather than mass patterns.

C. Uses braces and casts as adjuncts to therapy

D. All of the above.

10. Occupational therapy:

A. Is aimed at improving trunk control.

B. Does not emphasize fine motor function.

C. Prepares an infant to learn an occupation.

D. All of the above.

11. The success off any treatment system for cerebral palsy depends on:

A. Constant repetition of strategies until desired goals are achieved.

B. Consistent attendance and home programming.

C. Overcoming the child's inherent neuroleptic potential.

D. All of the above.

12. For the medical management off spasticity:

A. Therapeutic handling has been used.

B. Drugs like Valium have been used.

C. Electrical stimulation has been used.

D. All of the above.

13. Bracing:

A. Has been found to be ineffective.

B. Has been replaced by newer techniques.

C. Can increase the energy efficiency of gait.

D. Should never be used in the upper extremity

14. Mobility devices that are used for children include:

A. Wheeled scooter boards.

B. Motorcycles.

C. Automobiles.

D. All of the above.

15. For activities of daily living:

A. Velcro closures have been substituted for shoelaces.

B. Holders have been strapped onto the child's hand.

C. Page turners ate used.

D. All of the above.

16. The pediatrician's first encounter with parents of children with cerebral palsy:

A. Should deal with the parents' denial of this condition.

B. Should focus mainly on the parents' reactions to the diagnosis.

C. Should make it clear that other people like grandparents may mean well but do not know about the condition.

D. Should avoid long periods of silence which can only be harmful to parents.

17. When parents learn they have a child with cerebral palsy the question most frequently asked is:

A. Will the child have a normal life expectancy?

B. Will the child be able to deal with other diseases?

C. Will the child walk?

D. All of the above.

18. Parents of a newly diagnosed child with cerebral palsy:

A. Should try to avoid meeting other parents of children with cerebral palsy

B. Often initially want some privacy to cope with the diagnosis themselves.

C. Should be told to assert themselves because they can cope with the situation better than the doctor.

D. All of the above.

19. Psychiatric difficulties have been found in normal siblings of handicapped children:

A. Siblings often fear that they are the cause of their sibling's condition.

B. Siblings may be hesitant to bother their parents particularly if the parents have difficulty accepting the problem themselves.

C. It is important to meet with siblings individually to assess their feelings.

D. All of the above.

20. It can be anticipated that there are certain times which are stressful in the course of development of a child with cerebral palsy. These include:

A. Start of schooling.

B. Adolescence.

C. Future placement.

D. All of the above.

ANSWERS TO THE DECEMBER QUIZ

The Effects of Television on Children and Adolescents

1. D

2. A

3. C

4. C

5. B

6. B

7. D

8. B

9. A

10. A

11. D

12. A

13. B

14. B

15. A

16. B

17. B

18. A

19. A

20. B

10.3928/0090-4481-19860301-11

Sign up to receive

Journal E-contents