Pediatric Annals

CME QUIZ

Abstract

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category I lor the Physician's Recognition Award ol the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the questions in the quiz below To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the anides in the issue and youi everyday practice. Read each question, choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end ol the quiz. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to your (atei

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check 01 money order lor SIS made out to PEDIATRIC ANNALS CME CENTER, 6900 Grove Road. Thorofare, NJ. 08086.

5. Your answers will be graded, and you will be adivsed that you have passed or failed). An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review the parts ol the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in tnis issue

6. Be sure to mall the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so that credit can be awarded. [After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the magazine.) Unanswered questions will be considered incorrect and so scored A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to De awarded

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization ate red Keil for continuing medical rducaiiun, the Lcxon Hill Hospital o) New York desighates this continuity medical education activity ¿is meeting ine criteria lor three credi! hours in Category I for Educational Materials for trie Physic ran 's Recognition Award of the American Medical Association, provided n has been completed according to instructions

CMEQUlZ

Hematology

1. ChlWren's diets often contain:

A. Only trace amounts of iron.

B. Only trace amounts of fat.

C. Only trace amounts of protein.

D. Only trace amounts of carbohydrate.

2. The peak incidence of Iron deficiency anemia occurs at:

A. Birth.

B. 10 to 15 months.

C. 6 years.

D. Puberty.

3. The definition of anemia based on hemoglobin levels alone:

A. Results in a large number of false positive findings.

B. Results in a large number of false negative findings.

C. May not detect many potentially iron anemic individuals.

D. All of the above.

4. The blood smear:

A. Is never reliable by itself in diagnosing iron deficient anemia.

B. Is always reliable in diagnosing iron deficient anemia.

C. Is helpful in diagnosing iron deficient anemia.

D. Is not reliable for diagnosing iron deficiency anemia without the knowledge of folie acid levels.

5. The most reliable criterion of Iron deficiency anemia:

A. Is the hemoglobin response to adequate therapeutic trial of iron.

B. The serum iron level.

C. The total iron binding capacity (IBC).

D. The transferrin saturation.

6. If the platelet count In IdIopathlc thrombocytopenlc purpura Is less than 20,000 per mm3:

A. It is rarely associated with purpura in cases of minor trauma.

B. Other immune mechanisms compensate to prevent bleeding.

C. There is a high risk of serious internal bleeding.

D. None of the above.

7. In…

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category I lor the Physician's Recognition Award ol the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the questions in the quiz below To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the anides in the issue and youi everyday practice. Read each question, choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end ol the quiz. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to your (atei

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check 01 money order lor SIS made out to PEDIATRIC ANNALS CME CENTER, 6900 Grove Road. Thorofare, NJ. 08086.

5. Your answers will be graded, and you will be adivsed that you have passed or failed). An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review the parts ol the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in tnis issue

6. Be sure to mall the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so that credit can be awarded. [After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the magazine.) Unanswered questions will be considered incorrect and so scored A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to De awarded

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization ate red Keil for continuing medical rducaiiun, the Lcxon Hill Hospital o) New York desighates this continuity medical education activity ¿is meeting ine criteria lor three credi! hours in Category I for Educational Materials for trie Physic ran 's Recognition Award of the American Medical Association, provided n has been completed according to instructions

CMEQUlZ

Hematology

1. ChlWren's diets often contain:

A. Only trace amounts of iron.

B. Only trace amounts of fat.

C. Only trace amounts of protein.

D. Only trace amounts of carbohydrate.

2. The peak incidence of Iron deficiency anemia occurs at:

A. Birth.

B. 10 to 15 months.

C. 6 years.

D. Puberty.

3. The definition of anemia based on hemoglobin levels alone:

A. Results in a large number of false positive findings.

B. Results in a large number of false negative findings.

C. May not detect many potentially iron anemic individuals.

D. All of the above.

4. The blood smear:

A. Is never reliable by itself in diagnosing iron deficient anemia.

B. Is always reliable in diagnosing iron deficient anemia.

C. Is helpful in diagnosing iron deficient anemia.

D. Is not reliable for diagnosing iron deficiency anemia without the knowledge of folie acid levels.

5. The most reliable criterion of Iron deficiency anemia:

A. Is the hemoglobin response to adequate therapeutic trial of iron.

B. The serum iron level.

C. The total iron binding capacity (IBC).

D. The transferrin saturation.

6. If the platelet count In IdIopathlc thrombocytopenlc purpura Is less than 20,000 per mm3:

A. It is rarely associated with purpura in cases of minor trauma.

B. Other immune mechanisms compensate to prevent bleeding.

C. There is a high risk of serious internal bleeding.

D. None of the above.

7. In children with chronic ITP:

A. It persists beyond 6 months.

B. It usually appears below IOyears of age.

C. It occurs more frequently in boys than girls.

D. It very rarely occurs with the syndrome of minimal cerebral dysfunction.

8. The diagnosis off ITP Is made on the basis of thrombocytopenla with:

A. Normal bone marrow

B. No evidence of splenomegaly.

C. No evidence of disseminated intramuscular coagulopathy

D. All of the above.

9. In the treatment of FTP:

A. Splenectomy has been tried.

B. Use corticosteroids.

C. Use intravenous gamma globulin.

D. All of the above.

10. Non-steroldal lmmunosuppressive agents:

A. Are now used routinely in ITP

B. Are used in exceptional circumstances in the treatment of ITP in children.

C. Should be tried prior to splenectomy in the treatment of ITP in children.

D. Should only be tried if the platelet count is above 20,000 to 50.000 per mm3.

11. The complications of B thalassemia result primarily from:

A. Excessive hematopoiesis.

B. Chronic hemolysis.

C. Iron overload.

D. All of the above.

12. The current therapy for patients with thalassemla major Includes:

A. Antimicrobial agents.

B. Transfusions of red blood cells.

C. Spfenectomy.

D. All of the above.

13. An Inevitable consequence of chronic blood transfusions In thalassemla major Is:

A. Chronic infection.

B. Iron overload with secondary hemochromatosis.

C. Thrombocytopenia.

D. Heart failure.

14. Frequently patients with thalassemla have a deficiency of:

A. Vitamin A.

B. Vitamin B complex.

C. Vitamin C.

D. Vitamin D.

15. In bleeding hemophiliacs, prompt support of hetnostatls Is best achieved by correction of coagulation defects by all except which one of the following?

A. Fresh frozen plasma.

B. Cryoprecipitates.

C. Factor V concentrates.

D. Factor VIII concentrates.

16. One of the most common causes of death In patients with bleeding disorders Is:

A. Cardiac tamponade.

B. lntracranial bleeding.

C. Bleeding into the vertebral canal.

D. Exanguination.

17. Home treatment programs In patients with hemophilia:

A. Are very important.

B. Should be provided if possible.

C. Are not accepted by patients and their families.

D. Cost much more than conventional therapy in the clinic or emergency room.

18. In von Willebrands disease:

A. There is a prolonged bleeding time.

B. There is great variation in clinical presentation.

C. Epistaxis is the most common symptom.

D. All of the above.

19. In bone marrow transplantation, which statement Is not true?

A. Histocompatibility. as with most organ transplants, does not affect the outcome.

B. Is associated with a significant morbidity and mortality

C. Is a costly form of therapy.

D. Is now widely used in a number of life threatening hématologie and immunologie diseases.

20. Bone marrow transplantation Is the therapy of choice for young patients with:

A. Bone marrow aplasia.

B. Severe combined immunodeficiency

C. Some cases of acute leukemia.

D. All of the above.

ANSWERS TO THE JUNE QUIZ

Pediatrie Hepatotogy

1. D

2. A

3. A

4. A

5. A

6. C

7. B

8. A

9. A

10. D

11. B

12. C

13. A

14. A

15. D

16. C

17. C

18. D

19. A

20. C

10.3928/0090-4481-19850901-10

Sign up to receive

Journal E-contents