Pediatric Annals

CME QUIZ

Abstract

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category I for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the guestions in the guiz below To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully. Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding.

2. The following guestions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each guestion. choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end of the guiz. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for SlS made out to PEDIATRIC ANNALS CME CENTER, 6900 Grove Road. Thorofare. NJ. 08086.

5. Your answers will be graded, and you will be advised that you have passed (or failed). An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review the parts of the articles dealing with any guestions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mail the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so that credit can be awarded (After that date, the gutz will close, and correct answers will appear in the magazine.) Unanswered guestions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to be awarded.

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization accredited for continuing medical education, the Lenox Hill Hospital of New York designates this continuing medical education activity as meeting the criteria for three credit hours in Category I for Educational Materials for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association, provided it has been completed according to instructions.

CME QUIZ

Psychiatric Problems In Children and Adolescents: Diagnosis and Therapy

1. Diagnosis depends on:

A. A comprehensive assessment.

B. A thorough understanding of the dynamics of the family interaction.

C. Both history and current psychological status.

D. Accurate developmental interviewing.

2. The major purpose off office diagnostic play materials Is to allow the child to:

A. Learn new problem solving strategies.

B. Symbolize important aspects of his/her life.

C. Feel comfortable in the new setting.

D. Work through aggressive fantasies.

3. Temperamental characteristics Include all of the following except:

A. Threshold of response to stimuli.

B. Activity level.

C. Attention span.

D. Anxiety level.

4. Attachment behaviors Include ell of the following except:

A. Smiling.

B. Clinging.

C. Expressions of depressive affect.

D. Following the mother figure.

5. A normally developing 372-year-old should demonstrate ell except one off the following abilities:

A. Use plurals.

B. Copy a square with pencil and paper.

C. Ride a tricycle.

D. Build a bridge with 3 blocks.

6. Adolescents can be difficult to interview. Practical techniques Include all except one of the following:

A. Talking with the adolescent only with parents present.

B. Asking about hallucinations in the context of a medical history.

C. Asking about physical abuse by parents in the context of parents' response to anger toward the adolescent.

D. Asking about injuries and accidents in several different ways.

7. Play interviews are most useful in all of…

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category I for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the guestions in the guiz below To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully. Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding.

2. The following guestions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each guestion. choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end of the guiz. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for SlS made out to PEDIATRIC ANNALS CME CENTER, 6900 Grove Road. Thorofare. NJ. 08086.

5. Your answers will be graded, and you will be advised that you have passed (or failed). An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review the parts of the articles dealing with any guestions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mail the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so that credit can be awarded (After that date, the gutz will close, and correct answers will appear in the magazine.) Unanswered guestions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to be awarded.

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization accredited for continuing medical education, the Lenox Hill Hospital of New York designates this continuing medical education activity as meeting the criteria for three credit hours in Category I for Educational Materials for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association, provided it has been completed according to instructions.

CME QUIZ

Psychiatric Problems In Children and Adolescents: Diagnosis and Therapy

1. Diagnosis depends on:

A. A comprehensive assessment.

B. A thorough understanding of the dynamics of the family interaction.

C. Both history and current psychological status.

D. Accurate developmental interviewing.

2. The major purpose off office diagnostic play materials Is to allow the child to:

A. Learn new problem solving strategies.

B. Symbolize important aspects of his/her life.

C. Feel comfortable in the new setting.

D. Work through aggressive fantasies.

3. Temperamental characteristics Include all of the following except:

A. Threshold of response to stimuli.

B. Activity level.

C. Attention span.

D. Anxiety level.

4. Attachment behaviors Include ell of the following except:

A. Smiling.

B. Clinging.

C. Expressions of depressive affect.

D. Following the mother figure.

5. A normally developing 372-year-old should demonstrate ell except one off the following abilities:

A. Use plurals.

B. Copy a square with pencil and paper.

C. Ride a tricycle.

D. Build a bridge with 3 blocks.

6. Adolescents can be difficult to interview. Practical techniques Include all except one of the following:

A. Talking with the adolescent only with parents present.

B. Asking about hallucinations in the context of a medical history.

C. Asking about physical abuse by parents in the context of parents' response to anger toward the adolescent.

D. Asking about injuries and accidents in several different ways.

7. Play interviews are most useful in all of the following except:

A. Evaluation of language deficits.

B. Assessment of developmental delay.

C. Detection of psychosis.

8. All of the following would be helpful In the diagnosis of ADD in childhood except:

A. Waiting area observation of the child.

B. Conner's teacher questionnaire.

C. Teacher report.

D. Presence of conduct disorder.

9. Stimulant medications:

A. Are effective only in children with ADD.

B. May be given after meals.

C. Work by sedating hyperactive children.

D. Lead to adult drug abuse.

10. The parents off ADD children:

A. Are more reliable than teachers in detecting drug effects.

B. Cause hyperactivity in their children.

C. Have a higher incidence of psychopathology than the general population.

D. Have no difficulty giving stimulant medication as prescribed.

11. Response to stimulant medication of an individual ADD child can best be predicted by:

A. EEG.

B. Neurological exam.

C. Age at diagnosis.

D. Laboratory measures of attention span.

12. Dextroamphetamine:

A. And methylphenidate are equally effective in all ADD children.

B. Is preferable to pemoline for adolescents.

C. Acts as a "false transmitter" in the CNS.

D. May produce irreversible Tourette's syndrome.

13. The parameters most useful In monitoring the effect of tricyclic antidepressants on cardiovascular performance are:

A. Drug half-life and plasma level at maintenance dose.

B. Blood pressure and pulse rate.

C. PR and QRS intervals on EKG.

D. Myocardial contractility and cardiac output.

14. The safety off neuroleptics In children and adolescents:

A. Is questionable.

B. Has been demonstrated.

C. Can be enhanced with careful clinical and laboratory monitoring.

D. Has been adequately studied.

15. According to Campbell all except one off the following statements apply to the use of neuroleptics in disturbed children and adolescents:

A. As the only treatment modality.

B. As an adjunct to psychosocial treatments.

C. As the main treatment modality in conjunction with psychosocial treatments.

D. Only in moderately to severely disturbed patients and when indicated.

16. Off the following measures of behavioral change, which is considered the least accurate?

A. Self-reports.

B. Global impression.

C. Rating scales.

D. Behavioral observation.

17. 16. C

17. A

18. D

19. B

20. D

16. C

17. A

18. D

19. B

20. D

s

16. C

17. A

18. D

19. B

20. D

s Stimulant medications:

A. Always lead to growth retardation.

B. Decrease classroom disruptiveness.

C. Improve academic achievement.

18. Side effects of stimulants may Include all of the following excepts

A. Dysphoria.

B. Hallucinations.

C. Abdominal pain.

D. Lowering the seizure threshold.

19. Which of the following should be considered In treating an ADD child?

A. Educational tutoring.

B. Stimulant medication.

C. Social skills training.

D. All of the above.

20. In attention deficit disorder with hyperactivity, the neuroleptics are:

A. More effective than stimulants.

B. The treatment of choice.

C. Less effective than stimulants.

Answers to the February Quiz

Dental Issues for the Pediatrician

1. D

2. A

3. A

4. D

5. A

6. C

7. B

8. C

9. A

10. D

11. C

12. B

13. D

14. A

15. D

16. C

17. A

18. D

19. B

20. D

10.3928/0090-4481-19850501-09

Sign up to receive

Journal E-contents