Pediatric Annals

CME QUIZ

Abstract

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category I for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the guestions in the guiz below. To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully. Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding.

2. The following guestions nave been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each guestion. choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end of the guiz. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for SI 5 made out to PEDIATRIC ANNALS CME CENTER, 6900 Grove Road. Thorofare. NJ. 08086.

5. Your answers will be graded, and you will be advised.that you have passed (or failed) An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you Review the parts of the articles dealing with any guestions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mail the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so that credit can De awarded (After that date, the guiz will close, and correct answers will appear in the magazine j Unanswered guestions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained m order for credits to be awarded

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization accredited for continuing medical education, the Lenox Hill Hospital of New York designates this continuing medical education activity as meeting the entena for three credit hours in Category I for Educational Materials for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association, provided it has been completed according to instructions

CME QUIZ

Diarrheal Diseases in Infancy and Childhood

1. In rotavirus diarrhea:

A. A toxin causes the bowel to secrete electrolytes and water.

B. The virus invades the mucosa of the colon causing it to secrete electrolyte and water.

C. The virus invades the upper small bowel leading to impaired glucose-stimulated sodium absorption and impaired glucose absorption.

D. Bacterial infection in the intestinal lumen secondary to viral damage disturbs function leading to diarrhea.

2. Oral fluids given to a baby with acute viral diarrheal should be:

A. Water only.

B. Hyperosmolar solutions.

C. Isotonic solutions.

D. All of the above.

3. In acute viral diarrhea, the usual stool Na concentration Is:

A. 40 mEq/l.

B. 100 mEq/l.

C. 145 mEq/l.

D. 200 mEq/l.

4 Rotavirus Is responsible for:

A. About 10% of all cases of infant diarrhea.

B. Proportionately more cases of summer than winter infantile diarrheal in North America.

C. About 40% to 50% of all cases of infant diarrhea.

D. More than 80% of all cases of infant diarrhea.

5. Conditions In which Intravenous therapy may be useful in the management off chronic diarrhea are:

A. Crohn's Disease.

B. Ulcerative colitis.

C. Intractable diarrhea of infancy.

D. All of the above.

6. Diarrhea commencing during or after cessation of antibiotic treatment should prompt one to order:

A. Dark-field microscopy of sample.

B. Anaerobic culture for C difficile.

C. C diffìcile toxin assay

D. Acute…

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category I for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the guestions in the guiz below. To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully. Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding.

2. The following guestions nave been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each guestion. choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end of the guiz. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for SI 5 made out to PEDIATRIC ANNALS CME CENTER, 6900 Grove Road. Thorofare. NJ. 08086.

5. Your answers will be graded, and you will be advised.that you have passed (or failed) An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you Review the parts of the articles dealing with any guestions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mail the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so that credit can De awarded (After that date, the guiz will close, and correct answers will appear in the magazine j Unanswered guestions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained m order for credits to be awarded

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization accredited for continuing medical education, the Lenox Hill Hospital of New York designates this continuing medical education activity as meeting the entena for three credit hours in Category I for Educational Materials for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association, provided it has been completed according to instructions

CME QUIZ

Diarrheal Diseases in Infancy and Childhood

1. In rotavirus diarrhea:

A. A toxin causes the bowel to secrete electrolytes and water.

B. The virus invades the mucosa of the colon causing it to secrete electrolyte and water.

C. The virus invades the upper small bowel leading to impaired glucose-stimulated sodium absorption and impaired glucose absorption.

D. Bacterial infection in the intestinal lumen secondary to viral damage disturbs function leading to diarrhea.

2. Oral fluids given to a baby with acute viral diarrheal should be:

A. Water only.

B. Hyperosmolar solutions.

C. Isotonic solutions.

D. All of the above.

3. In acute viral diarrhea, the usual stool Na concentration Is:

A. 40 mEq/l.

B. 100 mEq/l.

C. 145 mEq/l.

D. 200 mEq/l.

4 Rotavirus Is responsible for:

A. About 10% of all cases of infant diarrhea.

B. Proportionately more cases of summer than winter infantile diarrheal in North America.

C. About 40% to 50% of all cases of infant diarrhea.

D. More than 80% of all cases of infant diarrhea.

5. Conditions In which Intravenous therapy may be useful in the management off chronic diarrhea are:

A. Crohn's Disease.

B. Ulcerative colitis.

C. Intractable diarrhea of infancy.

D. All of the above.

6. Diarrhea commencing during or after cessation of antibiotic treatment should prompt one to order:

A. Dark-field microscopy of sample.

B. Anaerobic culture for C difficile.

C. C diffìcile toxin assay

D. Acute and convalescent serum for C difficile.

7. Endoscopic abnormalities of the distal colon can be noted in which of the following disease conditions:

A. Campylobacter.

B. Shigella.

C. Salmonella.

D. All of the above.

8. The most likely organism causing dysentery symptoms within 1 to 2 days after eating homemade Ice cream Is:

A. Yersinia.

B. Campylobacter.

C. Shigella.

D. Salmonella.

9. The hemolytic-uremic syndrome has been associated with a preceding infection due to:

A. Shigella.

B. Yersinia.

C. C. difficile.

D. None of the above.

10. Pain associated with passage of diarrhea stools should make one consider:

A. Yersinia colitis.

B. Ulcerative colitis.

C. Gonorrhea proctitis.

D. Campylobacter.

11. The fraction of cow's milk to which most Infants are allergic Is:

A. Casein.

B. Alpha-lactalbumin.

C. Beta-lactoglobulin.

D. Bovine serum albumin.

12. Infants with cow's milk allergy may also become sensitive to:

A. Wheat.

B. Soy.

C. Eggs.

D. All of the above.

13. The following diseases have been associated with cow's milk allergy:

A. Rheumatoid arthritis.

B. Gl bleeding.

C. Intestinal polyps.

D. All of the above.

14. Drugs which have been useful In the child with multiple food allergies:

A. Aspirin.

B. Imodium.

C. Donnatal.

D. Periactin.

15. Physiologic abnormalities associated with cow's milk allergy are:

A. Lactose intolerance.

B. Hypergastrinemia.

C. Constipation.

D. Pernicious anemia.

16. In which of the following conditions is the lactase deficiency complete (alactasia)?

A. Post-infectious diarrhea.

B. Cow milk allergy.

C. Congenital lactase deficiency.

D. Celiac disease.

17. Post-Infectious diarrheal lactase deficiency is:

A. A permanent condition.

B. Predictably present in all instances.

C. More likely in patients fed cow milk.

D. Often associated with rotavirus infection.

18. The diagnosis of lactose Intolerance is:

A. Clinically predictable from the lactose tolerance test in all cases.

B. Best established by elimination tests.

C. Should be made by breath hydrogen analysis in all instances.

D. Is often made inappropriately on inadequate grounds.

19. The Ideal management of lactose Intolerance Is:

A. An individualized approach to the particular clinical situation.

B. Avoidance of all lactose-containing foods.

C. Ingestion only of commercial lactase pretreated cow milk products.

D. Restriction only to soya substitutes for cow milk.

20. Patients with hypolactasia are less likely to suffer diarrheal symptoms If:

A. They drink unpasteurized cow's milk.

B. They drink pasteurized cow's milk.

C. They drink soy milk.

D. They drink buttermilk.

ANSWERS TO THE OCTOBER QUIZ

Child Abuse and Neglect

1. B

2. C

3. D

4. B

5. C

6. B

7. A

8. C

9. C

10. D

11. D

12. B

13. B

14. D

15. B

16. O

17. A

18. C

19. D

20. D

NOTE: An error was printed In the November 1984 CME Quiz. On page 869, in question #16, Answer C should read: Due to losses of potassium and chloride. The same error was printed at the bottom of column 2 on page 855 of that Issue. The sentence should read: The vomlter actually loses potassium and chloride.

10.3928/0090-4481-19850101-11

Sign up to receive

Journal E-contents