Pediatric Annals

CME Quiz

Abstract

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category 1 for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the questions in the quiz below. To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice- Read each question, choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end of the quiz. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for $10 made out to PEDIATRtC ANNALS CME CENTER. 6900 Grove Road. Thoroíare. N.J. 08086.

5. Your answers will be graded, and you will be advised that you have passed (or failed). An answer sheet containing all correct answers will be maiied to you. Review the parts of the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mail the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so that credit can be awarded. After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the magazine. ) Unansweredquestions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to be awarded.

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization accredited for continuing medical education, the Lenox Hill Hospital of New York designates this continuing medical education activity as meeting the criteria for three credit hours in Category J for Educational Materials for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association, provided it has been completed according to instructions.

CME QUIZ: HEMATOLOGICAL MALIGNANCIES

1. Predisposing factors In causing acute Iy mphoid leukemia (ALL) are:

A. Ionizing radiation.

B. Chemical carcinogens.

C. Drugs such as chloramphenicol.

D. Certain viruses.

E, Genetic factors.

Which of the above statements Is false?

2. The incidence of ALL In siblings of leukemlc patients Is no higher than that of the general population.

A. True.

B. False.

3. Among the early signs of ALL are which of the following?

A. Fatigue.

B. Pallor.

C. Purpura.

D. Limping.

E. All of the above.

4. In acute lymphold leukemia the Initial white cell count is the most Important predictor of prognosis.

A. True.

B. False.

5. The greatest progress in the treatment of childhood leukemia has been made in the last decade.

A. True.

B. False.

6. All of the following syndromes are associated with an increased risk of acute non-lymphold leukemia except

A. Down's syndrome.

B. Fanconi's anemia.

C. Bloom's syndrome.

D. Marateaux-Lamy's syndrome.

7. Acute promyelocytic leukemia is frequently associated with a translocation of chromosomes:

A. t (8, 19).

B. t (15, 17).

C. t (10, 12).

D. t (9, 14).

8. A coagulopathy Is most frequently associated with the Initial presentation of:

A. Acute lymphoid leukemia.

B. Acute monocytic leukemia.

C. Acute promyelocytic leukemia.

D. Acute myeloid leukemia.

9. Neonatal leukemia Is most frequently associated with:

A. Down's syndrome.

B. Congenital rubella.

C. Bacterial sepsis.

D. Hemolytic disease of the newborn.…

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category 1 for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the questions in the quiz below. To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice- Read each question, choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Form at the end of the quiz. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for $10 made out to PEDIATRtC ANNALS CME CENTER. 6900 Grove Road. Thoroíare. N.J. 08086.

5. Your answers will be graded, and you will be advised that you have passed (or failed). An answer sheet containing all correct answers will be maiied to you. Review the parts of the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mail the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so that credit can be awarded. After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the magazine. ) Unansweredquestions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to be awarded.

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization accredited for continuing medical education, the Lenox Hill Hospital of New York designates this continuing medical education activity as meeting the criteria for three credit hours in Category J for Educational Materials for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association, provided it has been completed according to instructions.

CME QUIZ: HEMATOLOGICAL MALIGNANCIES

1. Predisposing factors In causing acute Iy mphoid leukemia (ALL) are:

A. Ionizing radiation.

B. Chemical carcinogens.

C. Drugs such as chloramphenicol.

D. Certain viruses.

E, Genetic factors.

Which of the above statements Is false?

2. The incidence of ALL In siblings of leukemlc patients Is no higher than that of the general population.

A. True.

B. False.

3. Among the early signs of ALL are which of the following?

A. Fatigue.

B. Pallor.

C. Purpura.

D. Limping.

E. All of the above.

4. In acute lymphold leukemia the Initial white cell count is the most Important predictor of prognosis.

A. True.

B. False.

5. The greatest progress in the treatment of childhood leukemia has been made in the last decade.

A. True.

B. False.

6. All of the following syndromes are associated with an increased risk of acute non-lymphold leukemia except

A. Down's syndrome.

B. Fanconi's anemia.

C. Bloom's syndrome.

D. Marateaux-Lamy's syndrome.

7. Acute promyelocytic leukemia is frequently associated with a translocation of chromosomes:

A. t (8, 19).

B. t (15, 17).

C. t (10, 12).

D. t (9, 14).

8. A coagulopathy Is most frequently associated with the Initial presentation of:

A. Acute lymphoid leukemia.

B. Acute monocytic leukemia.

C. Acute promyelocytic leukemia.

D. Acute myeloid leukemia.

9. Neonatal leukemia Is most frequently associated with:

A. Down's syndrome.

B. Congenital rubella.

C. Bacterial sepsis.

D. Hemolytic disease of the newborn.

10. Hodgkin's disease is believed to spread:

A. To the lungs.

B. To the liver.

C. To bones.

D. To neighboring lymph nodes.

1 1 . Hodgkin's disease In children usually presents:

A. As painful lymphadenopathy.

B. As a non-tender enlarged node in the neck.

C. With enlargement of the liver.

D. With enlargement of the spleen.

Which of the above statements Is false?

12. The early diagnostic workup In a child with newly diagnosed Hodgkin's disease should include all except one of the following. Which one is incorrect?

A. A serum copper to determine the anatomic extent of the disease.

B. A serum alkaline phosphatase.

C. A chest x-ray to determine mediastinal involvement.

D. A skeletal survey.

13. Newly diagnosed patients with Hodgkin's disease are usually staged:

A. Stage I. Involvement of single lymph node.

B. Stage II. Involvement limited to one side of the diaphragm.

C. Stage III. Involvement of lymph node regions on both sides of the diaphragm.

D. Stage IV. Involvement of one extra lymphatic, organ.

Which of the above statements is false?

14. Treatment of children with Hodgkin's disease includes:

A. Radiotherapy.

B. Antimicrobial agents.

C. Chemotherapy.

D. Combination modalities.

Which of the above statements Is false?

15. Two-thirds of the relapses In childhood Hodgkin's disease occur:

A. Within the first two years after diagnosis.

B. Within two to four years after diagnosis.

C. Within five years after diagnosis.

D. Within seven years after diagnosis.

16. Select the most appropriate statement about diagnosing NHL In childhood.

A. It quite often presents as an acute abdominal emergency.

B. Laparotomy is a routine part of workup of NHL.

C. It is most often localized at the time of presentation.

D. Spinal fluid explanation is rarely indicated.

17. Identify which of the following factors plays a probable etiologic role In NHL:

A. Epstein-Barr Virus infection.

B. Congenital immunodeficiency.

C. Chromosomal abnormalities.

D. All of the above.

18. Which of the following statements about the histopathology of childhood NHL is false:

A. Most cases are of diffuse (non-nodular) histologie type.

B. The cell of origin of this neoplasm is the lymphocyte.

C. Most cases are of null cell (non-T, non-B) immunologie type.

D. The pathology of childhood and adult NHL differ markedly.

19. Below are several statements about the treatment of NHL in children. Select the most appropriate.

A. Treatment with chemotherapy has not changed the ultimate survival.

B. Radiation therapy is the treatment of choice for local disease.

C. Individual drugs should be used sequentially to reduce toxicity.

D. Multiagent chemotherapy is indicated in all cases.

20. Which of the following metabolic disturbances Is noi seen in childhood NHL?

A. Hypouricemia.

B. Lactic Acidemia.

C. Hypokalemia.

D. Hypocalcemie.

ANSWERS TO THE JANUARY QUIZ

Topics In Perlnatology: Part I

1. A

2. B

3. D

4. C

5. A

6. B

7. B

8. C

9. B

10. D

11. B

12. C

13. A

14. D

15. A

16. C

17. D

18. B

19. C

20. A

10.3928/0090-4481-19830401-06

Sign up to receive

Journal E-contents