Pediatric Annals

CME QUIZ

Abstract

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category 1 for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the questions in the quiz below. To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully. Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each question, choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Format the end of the quiz. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for $10 made out to PEDIATRIC ANNALS CME CENTER, 6900 Grove Road, Thorofare, NJ, ?T086.

5. Your answers will be graded, and you will be advised that you have passed (or failed). An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review t he parts of the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mail the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so that credit can be awarded. (After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the magazine.) Unanswered questions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to be awarded.

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization accredited for continuing medical education, the Lenox Hill Hospital of New York designates this continuing medical education activity as meeting the criteria for three credit hours in Category 1 for Educational Materials for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association, provided it has been completed according to instructions.

CME QUIZ: AUTOIMMUNE DISORDERS - PART II

1. Each Individual inherits ___ from each parent and the genotype can then be assessed.

A. One set of MHC (major histocompatibility complex) genes.

B. Two sets of MHC genes.

C. Six sets of MHC genes.

D. Twenty sets of MHC genes.

2. HLA (histocompatible leukocyte antigen) typing is of importance in organ transplantation, as the greater the number of compatible antigens between the donor and the recipient, the greater the likelihood of a successful graft.

A. The above statement is always true.

B. The above statement is never true.

C. The above statement is sometimes true.

D. The above statement is irrelevant.

3. Immune disorders of the gastrointestinal tract, such as celiac sprue, chronic active hepatitis, and _____ are associated with the same HLA allele.

A. Multiple sclerosis.

B. Psoriasis.

C. Dermatitis herpetiformis.

D. Allergies.

4. According to authorities, pediatricians who are primary physicians for patients under the age of 21 years will be the first physicians to observe approximately _____ percent of all SLE (systemic lupus erythematosus) patients at the time of onset of the first symptoms of the disease.

A. Less than five (5) percent.

B. Six (6) to 10 percent.

C. Eleven (11) to 15 percent.

D. Over 30 percent.

5. SLE occurs:

A. More frequently in adults than children.

B. More frequently in black patients than in whites.

C. More frequently in females than in…

INSTRUCTIONS

Pediatricians may receive three credit hours in Category 1 for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association by reading the material in this issue and successfully answering the questions in the quiz below. To obtain credits, follow these instructions.

1. Read each of the articles carefully. Do not neglect the tables and other illustrative materials, as they have been selected to enhance your knowledge and understanding

2. The following questions have been designed to provide a useful link between the articles in the issue and your everyday practice. Read each question, choose the correct answer, and record your answer on the CME Registration Format the end of the quiz. Retain a copy of your answers so that they can be compared with the correct answers that will be sent to you later.

3. Type or print your full name and address and your Social Security number in the spaces provided on the CME Registration Form.

4. Send the completed form, with your check or money order for $10 made out to PEDIATRIC ANNALS CME CENTER, 6900 Grove Road, Thorofare, NJ, ?T086.

5. Your answers will be graded, and you will be advised that you have passed (or failed). An answer sheet containing all correct answers will be mailed to you. Review t he parts of the articles dealing with any questions you have missed, and read the supplemental material on this aspect of the subject listed in the references in this issue.

6. Be sure to mail the form on or before the deadline listed on the CME Registration Form, so that credit can be awarded. (After that date, the quiz will close, and correct answers will appear in the magazine.) Unanswered questions will be considered incorrect and so scored. A minimum score of 70 must be obtained in order for credits to be awarded.

CERTIFYING INSTITUTION

As an organization accredited for continuing medical education, the Lenox Hill Hospital of New York designates this continuing medical education activity as meeting the criteria for three credit hours in Category 1 for Educational Materials for the Physician's Recognition Award of the American Medical Association, provided it has been completed according to instructions.

CME QUIZ: AUTOIMMUNE DISORDERS - PART II

1. Each Individual inherits ___ from each parent and the genotype can then be assessed.

A. One set of MHC (major histocompatibility complex) genes.

B. Two sets of MHC genes.

C. Six sets of MHC genes.

D. Twenty sets of MHC genes.

2. HLA (histocompatible leukocyte antigen) typing is of importance in organ transplantation, as the greater the number of compatible antigens between the donor and the recipient, the greater the likelihood of a successful graft.

A. The above statement is always true.

B. The above statement is never true.

C. The above statement is sometimes true.

D. The above statement is irrelevant.

3. Immune disorders of the gastrointestinal tract, such as celiac sprue, chronic active hepatitis, and _____ are associated with the same HLA allele.

A. Multiple sclerosis.

B. Psoriasis.

C. Dermatitis herpetiformis.

D. Allergies.

4. According to authorities, pediatricians who are primary physicians for patients under the age of 21 years will be the first physicians to observe approximately _____ percent of all SLE (systemic lupus erythematosus) patients at the time of onset of the first symptoms of the disease.

A. Less than five (5) percent.

B. Six (6) to 10 percent.

C. Eleven (11) to 15 percent.

D. Over 30 percent.

5. SLE occurs:

A. More frequently in adults than children.

B. More frequently in black patients than in whites.

C. More frequently in females than in males.

D. Practically never in young boys.

6. The first symptom of SLE in children under the age of 15 is usually:

A. Joint pain.

B. A rash.

C. Mucosal ulcers.

D. A sudden loss of vision.

7. The best test to rule out the diagnosis of SLE is:

A. A CBC (complete blood count).

B. A urinalysis.

C. A platelet count.

D. An ANA (antinuclear antibody) test.

8. The mainstay of therapy of patients with SLE is:

A. Antimicrobial agents.

B. Corticosteroids.

C. Antimalarial drugs.

D. Immunosuppressive agents.

9. Indications that JRA (Juvenile rheumatoid arthritis) is present include:

A. Swelling of the joint.

B. Manifestations of arthritis for six consecutive weeks in the same site.

C. Joint pain without other signs or symptoms.

D. Systemic symptoms such as myalgia, synovitis, and arthralgia is the onset of systemic JRA.

Which of the above statements is FALSE?

10. M there is systemic onset of JRA, then there is:

A. Temperature elevation once or twice daily.

B. Very rarely a characteristic rheumatoid rash.

C. Often mildly abnormal liver function tests.

D. Occasionally severe abdominal pain.

Which of the above statements is FALSE?

11. Children with systemic onset of JRA are:

A. Seronegative for antinuclear antibodies and seropositive for rheumatoid factors.

B. Seronegative for rheumatoid factors and seropositive for antinuclear antibodies.

C. Seronegative for both antinuclear antibodies and rheumatoid factors.

D. Seropositive for both antinuclear antibodies and rheumatoid factors.

12. The therapy of juvenile rheumatoid arthritis includes:

A. Salicylates, gold, chloroquine and corticosteroids.

B.. Salicylates, antimalarial drugs and antimicrobials.

C. Salicylates, steroids and bed rest.

D. Salicylates, antimalarial drugs and bed rest.

13. After 50 years of intensive investigation, we still do not have a clear picture of the pathogenic mechanisms involved in the rheumatic fever process because:

A. There is a latent period between the initial streptococcal infection and symptoms of rheumatic fever.

B. There are many toxins associated with the organism which are capable of producing tissue injury.

C. There is no suitable experimental process for studying the disease process.

D. All of the above (A, B and C) are correct.

14. Theories of pathogenesis of rheumatic fever include:

A. An unusual persistence of streptococcal infection.

B. A direct toxic reaction produced by streptococcal products.

C. An abnormal immune response to the initial streptococcal infection.

D. All of the above (A, B and C) are correct.

15. A component of group A Streptococcus:

A. Has the capacity to elicit an antibody that binds to cardiac tissue.

B. Does not have the capacity to elicit an antibody that binds to cardiac tissue.

C. Fails to reveal a heart-staining antibody.

D. Still has a great deal of antibody present in the serum even if no intercurrent streptococcal infection has occurred.

16. If there is valvulitis following rheumatic heart disease:

A. There are antibodies which bind to N-acetyl glucosamine.

B. The antibodies persist for years after the initial attack.

C. There may be slow release of valvular cross-reactive glycoproteins.

D. All of the above (A, B and C) are correct.

17. Swelling of the major joints is one of the major features of rheumatic fever.

A. One cannot make the diagnosis of rheumatic fever without joint involvement.

B. Incipient carditis without arthritis is often the major clinical manifestation of the disease.

C. Both carditis and joint involvement must be present before a definite diagnosis of rheumatic fever can be made.

D. The course of rheumatic fever is so variable that neither carditis nor joint involvement is present at times.

18. It has been suggested that, In man, repeated streptococcal infections are important for the disease process of rheumatic fever.

A. It is rare to have the disease before age three to four years.

B. It is rare to have the disease before age 10 to 12 years.

C. It is rare to have the disease before age 14 to 15 years.

D. It is rare to have the disease before age 19 to 20 years.

19. It is known that rheumatic fever can occur in more than one member of an affected family.

A. The above statement is correct.

B. The mode of inheritance of rheumatic fever has been postulated but not proven.

C. Studies suggest that there is a genetic marker for rheumatic fever patients.

D. All of the above (A, B and C) are correct.

20. In patients with rheumatic fever:

A. There is only an abnormal cellular response to streptococcal antigen.

B. There is only an abnormal humoral response to streptococcal antigen.

C. There are abnormal cellular and humoral responses to streptococcal antigen.

D. There is no abnormal cellular or humoral response to streptococcal antigen.

ANSWERS TO THE JANUARY CME QUIZ

Pediatrie Gastroenterology

1. D

2. B

3. C

4. A

5. D

6. C

7. D

8. A

9. B

10. D

11. B

12. D

13. C

14. A

15. A

16. D

17. A

18. C

19. B

20. D

10.3928/0090-4481-19820401-11

Sign up to receive

Journal E-contents