Journal of Gerontological Nursing

ce QUIZ

Abstract

Earn 2.5 Coi itact Hours

HOW TO OBTAIN CONTACT HOURS BY READING THIS ISSUE

Instructions: 2.5 contact hours will be awarded for this activity. A contact hour is 50 minutes of instruction. This is an Independent Study Program. SLACK Incorporated does not require submission of quiz answers. A contact hour certificate will be awarded 4 to 6 weeks upon receipt of your completed Registration Form, including the Evaluation portion. To obtain contact hours:

1. Read the article "Innovation in Bladder Assessment: Use of Technology in Extended Care" on pages 33-41 , carefully noting the tables and other illustrative materials that are provided to enhance your knowledge and understanding of the content.

2. Read each question and record your answers. After completing all questions, compare your answers to those provided at the end of the quiz.

3. Type or print your full name, address, and date of birth in the spaces provided on the registration form.

4. Forward the completed form with your check or money order for $15 made payable to JCN-CE. All payments must be made in U.S. dollars and checks must be drawn on U.S. banks. Quizzes are accepted up to 24 months from date of issue.

SLACK Incorporated is an approved provider of continuing education by the New Jersey State Nurses Association, Provider Number P1 88-4/03-4/06. Provider approval is valid through April 30, 2006. NJSNA is accredited by the ANCC Commission on Accreditation of the American Nurses Association.

Objectives: After studying the article, "Innovation in Bladder Assessment: Use of Technology in Extended Care" in this issue, the participant will:

1. Discuss the causes, prevalence, and outcomes of common bladder disorders encountered in extended care.

2. Recognize the importance of bladder assessment in extended care.

3. Discuss the use of measurement of post-void residuals (PVRs) in bladder management.

4. Describe the use and benefits of bladder scanning technology in extended care.

5. Identify causes of inaccurate bladder scan readings.

1. Approximately what percent of nursing home residents are incontinent?

A. 20%.

B. 35%.

C. 55%.

D. 80%.

2. Urinary incontinence (Ul) is associated with:

A. Falls.

B. Pressure ulcers.

C. Depression.

D. All of the above.

3. In the nursing home, the most common cause of Ul is:

A. Overactive bladder with urge incontinence.

B. Stress incontinence.

C. Functional incontinence.

D. Reflex incontinence.

4. Which of the following statements about urinary tract infections (UTIs) is FALSE?

A. UTIs are more common in women.

B. The most common bacterial agent associated with UTIs is Staphylococais aureus.

C. Rates of UTIs in nursing homes range from 12% to 30%.

D. Most nursing home patients with bacteriuria are asymptomatic.

5. Post-void residual (PVR) is defined as the amount of urine left in the bladder:

A. Immediately after voiding.

B. Within 5 minutes after voiding.

C. Within 10 to 20 minutes after voiding.

D. Within 30 minutes after voiding.

6. With urinary retention, elevated PVR urine volume increases the risk of:

A. Urinary tract infection.

B. Pyelonephritis.

C. Hydronephrosis.

D. All of the above.

7. The focus of the Centers for Medicare and M edica id Services (CMS, 2005) surveyor guidance for incontinence and urinary catheters is to:

A. Ensure assessment and treatment of urinary incontinence.

B. Limit use of indwelling catheters unless there is valid medical justification.

C. Prevent UTIs to the extent possible.

D. All of the above.

8. Which of the following statements about the use of a bladder scan is FALSE?

A. The bladder scan can be used to determine the presence of a UTI.

B. The bladder scan is important to determine PVRs.

C. The bladder scan…

Earn 2.5 Coi itact Hours

HOW TO OBTAIN CONTACT HOURS BY READING THIS ISSUE

Instructions: 2.5 contact hours will be awarded for this activity. A contact hour is 50 minutes of instruction. This is an Independent Study Program. SLACK Incorporated does not require submission of quiz answers. A contact hour certificate will be awarded 4 to 6 weeks upon receipt of your completed Registration Form, including the Evaluation portion. To obtain contact hours:

1. Read the article "Innovation in Bladder Assessment: Use of Technology in Extended Care" on pages 33-41 , carefully noting the tables and other illustrative materials that are provided to enhance your knowledge and understanding of the content.

2. Read each question and record your answers. After completing all questions, compare your answers to those provided at the end of the quiz.

3. Type or print your full name, address, and date of birth in the spaces provided on the registration form.

4. Forward the completed form with your check or money order for $15 made payable to JCN-CE. All payments must be made in U.S. dollars and checks must be drawn on U.S. banks. Quizzes are accepted up to 24 months from date of issue.

SLACK Incorporated is an approved provider of continuing education by the New Jersey State Nurses Association, Provider Number P1 88-4/03-4/06. Provider approval is valid through April 30, 2006. NJSNA is accredited by the ANCC Commission on Accreditation of the American Nurses Association.

Objectives: After studying the article, "Innovation in Bladder Assessment: Use of Technology in Extended Care" in this issue, the participant will:

1. Discuss the causes, prevalence, and outcomes of common bladder disorders encountered in extended care.

2. Recognize the importance of bladder assessment in extended care.

3. Discuss the use of measurement of post-void residuals (PVRs) in bladder management.

4. Describe the use and benefits of bladder scanning technology in extended care.

5. Identify causes of inaccurate bladder scan readings.

1. Approximately what percent of nursing home residents are incontinent?

A. 20%.

B. 35%.

C. 55%.

D. 80%.

2. Urinary incontinence (Ul) is associated with:

A. Falls.

B. Pressure ulcers.

C. Depression.

D. All of the above.

3. In the nursing home, the most common cause of Ul is:

A. Overactive bladder with urge incontinence.

B. Stress incontinence.

C. Functional incontinence.

D. Reflex incontinence.

4. Which of the following statements about urinary tract infections (UTIs) is FALSE?

A. UTIs are more common in women.

B. The most common bacterial agent associated with UTIs is Staphylococais aureus.

C. Rates of UTIs in nursing homes range from 12% to 30%.

D. Most nursing home patients with bacteriuria are asymptomatic.

5. Post-void residual (PVR) is defined as the amount of urine left in the bladder:

A. Immediately after voiding.

B. Within 5 minutes after voiding.

C. Within 10 to 20 minutes after voiding.

D. Within 30 minutes after voiding.

6. With urinary retention, elevated PVR urine volume increases the risk of:

A. Urinary tract infection.

B. Pyelonephritis.

C. Hydronephrosis.

D. All of the above.

7. The focus of the Centers for Medicare and M edica id Services (CMS, 2005) surveyor guidance for incontinence and urinary catheters is to:

A. Ensure assessment and treatment of urinary incontinence.

B. Limit use of indwelling catheters unless there is valid medical justification.

C. Prevent UTIs to the extent possible.

D. All of the above.

8. Which of the following statements about the use of a bladder scan is FALSE?

A. The bladder scan can be used to determine the presence of a UTI.

B. The bladder scan is important to determine PVRs.

C. The bladder scan is useful to avoid prolonged urinary retention.

D. The bladder scan can be used to prevent unnecessary catheterizations.

9. Inaccurate bladder scan readings can be caused by:

A. Morbid obesity.

B. Inadequate ultrasound gel.

C. Scar tissue and incisions.

D. All of the above.

10. CRISTA Senior Community used bladder scanning technology to:

A. Perform intermittent catheterizations based on actual urine volume instead of a specific schedule.

B. Prevent onset of urinary retention following indwelling catheter removal post-hospitalization.

C. Assist staff in implementing a toileting program by determining the amount of urine in the bladder prior to toileting a resident.

D. All of the above.

CE Answers

December 2005

1. C

2. D

3. A

4. B

5. C

6. D

7. D

8. A

9. D

10. D

10.3928/0098-9134-20051201-09

Sign up to receive

Journal E-contents