Journal of Gerontological Nursing

ce QUIZ

Abstract

Earn 2.5 Contact Hours

HOW TO OBTAIN CONTACT HOURS BY READING THIS ISSUE

Instructions: 2.5 contact hours will be awarded for this activity. A contact hour is 50 minutes of instruction. This is an Independent Study Program. SLACK Incorporated does not require submission of quiz answers. A contact hour certificate will be awarded 4 to 6 weeks upon receipt of your completed Registration Form, including the Evaluation portion. To obtain contact hours:

1. Read the article "Managing Disruptive Behaviors with Neuroleptics: Treatment Options for Older Adults in Nursing Homes" on pages 49-59, carefully noting the tables and other illustrative materials that are provided to enhance your knowledge and understanding of the content.

2. Read each question and record your answers. After completing all questions, compare your answers to those provided at the end of the quiz.

3. Type or print your full name, address, and date of birth in the spaces provided on the registration form.

4. Forward the completed form with your check or money order for $15 made payable to JGN-CE. All payments must be made in U.S. dollars and checks must be drawn on U.S. banks. Quizzes are accepted up to 24 months from date of issue.

SLACK Incorporated is an approved provider of continuing education by the New Jersey State Nurses Association, Provider Number P1 88-4/03-4/06. Provider approval is valid through April 30, 2006. NJSNA is accredited by the ANCC Commission on Accreditation of the American Nurses Association.

Objectives: After studying the article, "Managing Disruptive Behaviors with Neuroleptics: Treatment Options for Older Adults in Nursing Homes" in this issue, the participant will:

1. Identify the frequency and outcomes of disruptive behaviors in nursing homes.

2. Describe common anticholinergic side effects associated with the use of neuroleptic medications.

3. Identify common extra-pyramidal side effects associated with the use of neuroleptic medications.

4. Discuss the results of the study conducted and described by the authors.

5. Discuss the arguments made by the authors to suggest greater prudence in the use of neuroleptics for disruptive behavior.

1. According to research, the frequency of disruptive behaviors in long-term care facilities varies from:

A. 13% to 47%.

B. 33% to 68%.

C. 43% to 93%.

D. 54% to 77%.

2. Disruptive behaviors can result in:

A. Negative labeling.

B. Isolation.

C. Staff withdrawal.

D. All of the above.

3. Which of the following side effects is/are associated with administration of neuroleptics?

A. Falls.

B. Orthostatic hypotension.

C. Irreversible tardive dyskinesia.

D. All of the above.

4. Which one of the following medications is classified as a "conventional neuroleptic?"

A. Olanzipine.

B. Risperidone.

C. Haloperidol.

D. Clozapine.

5. All of the following are potential extra-pyramidal side effects associated with the use of neuroleptics EXCEPT:

A. Dystonia.

B. Rigidity and shaking.

C. Sedation.

D. Dysphagia.

6. Review of clinical trials revealed that of the participants taking neuroleptic medications experienced extra- pyramidal side effects.

A. 5% to 35%.

B. 15% to 50%.

C. 17% to 47%.

D. 23% to 60%.

7. Which one of the following is NOT an anticholinergic side effect of neuroleptic medications?

A. Dryness of mouth.

B. Hypertension.

C. Urinary retention.

D. Constipation.

8. According to the meta-analysis conducted by Lanctôt et al. (1998) on the effectiveness of neuroleptics in reducing disruptive behaviors, what percentage of cases revealed a reduction in disruptive behaviors?

A. 26%.

B. 35%.

C. 48%.

D. 64%.

9. In the study conducted by the authors in 28 long term care facilities in the Quebec City region of Canada, the most frequently prescribed neuroleptic was:

A. Haloperidol.

B. Olanzapine.

C. Thioridazine.

D. Risperidone.

10. Based on the results…

Earn 2.5 Contact Hours

HOW TO OBTAIN CONTACT HOURS BY READING THIS ISSUE

Instructions: 2.5 contact hours will be awarded for this activity. A contact hour is 50 minutes of instruction. This is an Independent Study Program. SLACK Incorporated does not require submission of quiz answers. A contact hour certificate will be awarded 4 to 6 weeks upon receipt of your completed Registration Form, including the Evaluation portion. To obtain contact hours:

1. Read the article "Managing Disruptive Behaviors with Neuroleptics: Treatment Options for Older Adults in Nursing Homes" on pages 49-59, carefully noting the tables and other illustrative materials that are provided to enhance your knowledge and understanding of the content.

2. Read each question and record your answers. After completing all questions, compare your answers to those provided at the end of the quiz.

3. Type or print your full name, address, and date of birth in the spaces provided on the registration form.

4. Forward the completed form with your check or money order for $15 made payable to JGN-CE. All payments must be made in U.S. dollars and checks must be drawn on U.S. banks. Quizzes are accepted up to 24 months from date of issue.

SLACK Incorporated is an approved provider of continuing education by the New Jersey State Nurses Association, Provider Number P1 88-4/03-4/06. Provider approval is valid through April 30, 2006. NJSNA is accredited by the ANCC Commission on Accreditation of the American Nurses Association.

Objectives: After studying the article, "Managing Disruptive Behaviors with Neuroleptics: Treatment Options for Older Adults in Nursing Homes" in this issue, the participant will:

1. Identify the frequency and outcomes of disruptive behaviors in nursing homes.

2. Describe common anticholinergic side effects associated with the use of neuroleptic medications.

3. Identify common extra-pyramidal side effects associated with the use of neuroleptic medications.

4. Discuss the results of the study conducted and described by the authors.

5. Discuss the arguments made by the authors to suggest greater prudence in the use of neuroleptics for disruptive behavior.

1. According to research, the frequency of disruptive behaviors in long-term care facilities varies from:

A. 13% to 47%.

B. 33% to 68%.

C. 43% to 93%.

D. 54% to 77%.

2. Disruptive behaviors can result in:

A. Negative labeling.

B. Isolation.

C. Staff withdrawal.

D. All of the above.

3. Which of the following side effects is/are associated with administration of neuroleptics?

A. Falls.

B. Orthostatic hypotension.

C. Irreversible tardive dyskinesia.

D. All of the above.

4. Which one of the following medications is classified as a "conventional neuroleptic?"

A. Olanzipine.

B. Risperidone.

C. Haloperidol.

D. Clozapine.

5. All of the following are potential extra-pyramidal side effects associated with the use of neuroleptics EXCEPT:

A. Dystonia.

B. Rigidity and shaking.

C. Sedation.

D. Dysphagia.

6. Review of clinical trials revealed that of the participants taking neuroleptic medications experienced extra- pyramidal side effects.

A. 5% to 35%.

B. 15% to 50%.

C. 17% to 47%.

D. 23% to 60%.

7. Which one of the following is NOT an anticholinergic side effect of neuroleptic medications?

A. Dryness of mouth.

B. Hypertension.

C. Urinary retention.

D. Constipation.

8. According to the meta-analysis conducted by Lanctôt et al. (1998) on the effectiveness of neuroleptics in reducing disruptive behaviors, what percentage of cases revealed a reduction in disruptive behaviors?

A. 26%.

B. 35%.

C. 48%.

D. 64%.

9. In the study conducted by the authors in 28 long term care facilities in the Quebec City region of Canada, the most frequently prescribed neuroleptic was:

A. Haloperidol.

B. Olanzapine.

C. Thioridazine.

D. Risperidone.

10. Based on the results of this study, which one of the following aggressive physical behaviors was MOST associated with the prescription of a neuroleptic?

A. Throwing things.

B. Kicking.

C. Hitting.

D. Biting.

11 . The authors of this article provide arguments to suggest greater prudence in the use of neuroleptics for disruptive behavior. Which of the following correctly reflects these arguments?

A. The high incidence of the placebo effect requires prudence when determining that a neuroleptic is effective.

B. Simultaneously assessing the effectiveness of neuroleptics comparing different groups living in different settings limits the capacity to interpret the results.

C. The lack of consistency in the choice of measuring instruments used in studies limits the ability to compare results.

D. All of the above are reflective of the authors' arguments.

CE Answers

November 2005

1. C

2. D

3. D

4. C

5. C

6. B

7. B

8. A

9. A

10. C

11. D

10.3928/0098-9134-20051101-12

Sign up to receive

Journal E-contents